Volledig scherm
Aynur Kaya voert brood aan de eenden bij kasteel Drakenburg in Deventer. © Ronald Hissink

Brood? Nee, voer eendjes met een krop sla

DOETINCHEM - Stop met voeren van brood aan eendjes. Die leven er jaren korter door en het water wordt zo vuil dat ander waterleven er door wordt verdrongen. Met die waarschuwing komt Waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap Drents-Overijsselse Delta en de Dierenbescherming zijn het daarmee eens.

'Brood kan het leven van eenden flink verkorten, doordat ze te veel en te eenzijdig voedsel krijgen', hield Rijn & IJssel deze week de eendjesvoerders via Facebook op strenge toon voor. 'Brood zorgt daarnaast voor een toename van voedingsstoffen in het water en de toenemende ontlasting van de watervogels zorgt voor een overschot aan fosfaat in het water. Dit stimuleert de vorming van algen en kroos. Deze halen alle zuurstof uit het water, waardoor vissen sterven en uiteindelijk een vieze groene stinkvijver overblijft.'

Zinken
​Uit Engels onderzoek van The Canal & River Trust bleek dat eenden 80 procent van het brood niet opeten: dat zinkt zompig naar de bodem. Herald van Gerner van de Drents-Overijsselse Delta kan niet begroten hoeveel het zuiveren van alle broodgist in de vijvers het waterschap vervolgens kost. Wel dat de gevolgen ernstig kunnen zijn. De door het brood aangewakkerde algengroei zorgt voor minder zuurstof en licht en dat kunnen ingrediënten zijn voor de groei van blauwalg.

Sla
Eenden komen weliswaar als gekken op het brood af als het in het water wordt gegooid, maar het is helemaal geen eten dat goed voor hen is, zegt Van Gerner. Gooi ze liever een krop sla toe, of andijvie of een handvol graan. Dat voedsel komt dichterbij hun natuurlijke menu van waterplanten en kroos en het waterprobleem is er in elk geval mee op te lossen.

Volledig scherm
Mila & Aron gaan samen de eendjes voeren...allebei twee jaar... © Gonnie Numan

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek