Volledig scherm
Herman Nijhof (l) en Arjan Berendsen bij de Knapperslag. © Jan van den Brink

Buren geven (weinig) grond terug aan natuur in Doetinchem

DOETINCHEM - Particulieren en bedrijven kunnen vlakbij de Doetinchemse woonwijk De Huet voor 6 euro per vierkante meter een stuk landbouwgrond kopen.

Stichting Buur maakt Natuur maakt er vervolgens samen met de gemeente Doetinchem natuur van.

Grutto's
„Toen ik kind was, nam mijn vader me vaak mee de natuur in. Hij liet me kieviten en grutto's zien. Dat wil ik ook met mijn kinderen en kleinkinderen kunnen blijven doen", zegt gepensioneerd onderwijzer Herman Nijhof. In 2012 was deze inwoner van De Huet een van de initiatiefnemers van het project Buur maakt Natuur. Nu is hij de aanjager van het project.

Driekwart hectare
Knapperslag is het eerste gebied waar Buur maakt Natuur zich op richt. Het gebied ligt aan de Vogelstraat, op vijf minuten lopen van De Huet. Er is inmiddels een poel aangelegd, nestkasten zijn opgehangen en er zijn bomen gepoot. Maar echt vlotten wil het nog niet met de aankoop van het bijna vier hectare grote landbouwgebied. Ondanks allerlei initiatieven is nog maar driekwart hectare in bezit van de stichting.

Slaapwijk
Nijhof kan slechts gissen naar de oorzaak. „Als ik aan mensen uitleg wat het project behelst, vinden ze het prachtig. Maar zodra ik vraag om een paar vierkante meter grond te kopen of om de handen uit de mouwen te steken, laten ze het afweten. De Huet is een slaapwijk. Bewoners zijn overdag aan het werk en in het weekend druk met andere dingen. Misschien heeft het daarmee te maken."

De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek