Volledig scherm
De indrukwekkende sfeeractie op De Vijverberg voorafgaand aan De Graafschap-Sparta. © Cor Vos

Burgemeester breekt lans voor supporters die vuurwerk ontstaken: ‘Boete is verkeerd signaal’

DOETINCHEM/ZEIST - Een verkeerd signaal, vindt Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, de boete die is opgelegd aan De Graafschap omdat supporters vuurwerk ontstaken bij twee wedstrijden op De Vijverberg.  

,,De supporters hadden geen kwaad in zin", zegt Boumans, naar aanleiding van de zitting van de tuchtcommissie over het ontstoken vuurwerk die donderdagavond was in Zeist. ,,Hoewel zonder toestemming van bond, de club of van de gemeente werd in beide gevallen het vuurwerk gecontroleerd ontstoken, zonder gevaar voor mensen in de omgeving. Als dit wordt beboet gaat dit in tegen het lokale beleid in Doetinchem en wordt afgebroken wat we de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd.”

‘Verkeerd signaal’

,,Als vuurwerk in het tribunevak van de tegenstander wordt gegooid, moet dat worden aangepakt. Maar dit is een verkeerd signaal."

Vlak voor aanvang van de thuiswedstrijden in de nacompetitie vorig seizoen van De Graafschap tegen Cambuur en Sparta, werd door de Brigata Tifosi (BT) vuurwerk ontstoken. In de praktijk ging het om 70 fakkels. Voor de aanklager van de KNVB reden om de Doetinchemse club half juli een boete van 15.000 euro op te leggen. Bovendien mogen de supporters van de vakken 22, 23 en 24 op de Roodbergentribune (waar de BT zit) een thuiswedstrijd van de club niet bezoeken. 

In beroep

De Graafschap ging in beroep tegen het schikkingsvoorstel. Donderdagavond troffen de KNVB en De Graafschap elkaar voor de onafhankelijke tuchtcommissie. Boumans wilde bij de zitting zijn en inspreken, maar kreeg onderweg vanaf zijn vakantieadres autopech en haalde Zeist niet. 

Quote

Beelden van sfeerac­ties van de supporters gingen de hele wereld over. Daarin past deze boete niet

Mark Boumans, Burgemeester van Doetinchem

,,De Graafschap wil een gastvrije club zijn en dat lukt goed", reageerde Boumans telefonisch. ,,Er kan (sinds januari 2018, red.) weer bier op de tribune worden gedronken, zonder problemen. Bovendien is De Vijverberg door de voetbalfans vorig seizoen uitgeroepen tot het meest sfeervolle stadion van de eredivisie. Beelden van sfeeracties van de supporters gingen de hele wereld over. Daarin past deze boete niet.” 

Nadat de boete werd aangekondigd startte de harde kern van De Graafschap half juli een inzamelingsactie. Diezelfde dag nog was het geld voor de boete bij elkaar. Overigens kreeg De Graafschap een jaar geleden ook een boete van 15.000 euro, ook na sfeeracties van de BT.

De tuchtcommissie doet over twee weken uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek