Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Burgemeester Doetinchem vreest voor gevolgen faillissement Vulcanus

DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem spreekt van een ‘trieste dag’ voor de medewerkers van metaalgieterij Vulcanus in Langerak. Het bedrijf is deze week failliet verklaard door de rechtbank. De burgervader maakt zich echter ook zorgen over de gevolgen.

Boumans: ,,Vulcanus heeft jarenlang langs de randen van de milieuvergunningen gewerkt. Mocht er geen doorstart kunnen komen, moeten we goed in de gaten houden hoe de boel opgeruimd kan worden en wie dat gaat betalen.”

Klachten

Volledig scherm
Mark Boumans. © pr

Vulcanus stond de laatste jaren vooral in de schijnwerpers vanwege klachten over stank, roet en trillingen. Vorig jaar nog werden bij de provincie 60 milieuklachten ingediend tegen de metaalgieterij, dit jaar stond de teller alweer op vijf klachten. Daardoor werd Vulcanus al jaren op de huid gezeten door de provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem rond milieuvergunningen en  bestemmingsplannen. 

Volgens de directie van de Langerakse hut is dat ook één van de redenen geweest dat het faillissement aangevraagd moest worden. De kosten van de milieumaatregelen waren te hoog. 

Inboedel

Quote

Het zou mooi zijn als er het nodige verkocht kan worden. Maar dan? Wie betaalt het opruimen, het schoonma­ken? Dat zijn vaak hele kostbare aangelegen­he­den.

Mark Boumans, Burgemeester Doetinchem

,,Je zou kunnen zeggen: het bedrijf is failliet, dus die problemen zijn opgelost. Zo simpel is het niet. Want wat gebeurt er de komende periode", vraagt Boumans zich hardop af. Hij was eerder milieugedeputeerde in Groningen en kent het klappen van de zweep. ,,Bij een faillissement is vaak veel onduidelijkheid over wat er gebeurt met de achtergebleven inboedel, gebouwen, maar ook ondergrond. Gezien de aard van het bedrijf en de milieuvergunning kunnen we daar wel wat verwachten. Het zou mooi zijn als er het nodige verkocht kan worden. Maar dan? Wie betaalt het opruimen, het schoonmaken? Dat zijn vaak hele kostbare aangelegenheden.”

De burgemeester wil daarom de komende weken intensief contact houden met de provincie en de Omgevingsdienst Achterhoek. Ook wil hij van de curator weten of een doorstart mogelijk is en onder welke voorwaarden.

,,Daarnaast blijft het natuurlijk een klap voor de ondernemer zelf en de werknemers. Daar verdienen 125 mensen hun boterham en dat raken ze nu kwijt. Dat mogen we niet vergeten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek