Volledig scherm
© ANP

Burgemeester wil één groot Achterhoeks burgerpanel

WINTERSWIJK - De inwonerspanels van vijf Achterhoekse gemeenten kunnen ook tot één Achterhoeks burgerpanel worden verbonden. Als Winterswijk en Oost Gelre zich aansluiten kan regelmatig naar de mening van duizenden Achterhoekers worden gevraagd. Volgens burgemeester Mark Boumans is het een 'belangrijk instrument om op een laagdrempelige manier de Achterhoekers te raadplegen'.

De burgemeester wil dat het Achterhoek-panel zo snel mogelijk begint. ,,Het is eigenlijk een vervolg op de inwonerspanels die in vijf van de zeven gemeenten al langer bestaat. Dat zijn inwonerspanels, waar gemiddeld 1500 mensen zich voor hebben aangemeld. Dat is een groep mensen die digitaal goed te raadplegen zijn.”

Complexe vragen

De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk kennen dat digitale platform niet, maar Boumans begrijpt van zijn collega’s uit die gemeenten dat dat nog kan veranderen. De burgemeester stelt dat de inwonerspanels voor de hele regio te gebruiken zijn. ,,Dat kun je doen voor kleine, simpele onderwerpen tot meer complexe vragen die wat meer tijd kosten.”

De onderwerpen die de afgelopen jaren op de bestaande burgerpanels zijn besproken variëren van concrete onderwerpen, zoals winkeltijden en het ophalen van afval tot abstractere zaken als een toekomstvisie.

Voor het regionale bestuur, dat sinds deze week opnieuw vorm krijgt met de Achterhoek Board en Achterhoek Raad, is het belangrijk om in contact te komen met mensen die niet professioneel met het besturen van de gemeente betrokken zijn. Bouwmans: ,,Het is juist heel belangrijk om ook die mensen te spreken, om de mening van veel meer Achterhoekers een plek te geven.”

Achterhoek Board

Een van de eerste onderwerpen waar de Achterhoek Board en Achterhoek Raad aan werken is de nieuwe ruimtelijk-economische visie. ,,Dat is ons aangereikt door Achterhoek2020”, zegt Boumans. ,,Het gaat er daarbij om de gewone inwoner, de man in de straat daarbij te betrekken. Voor mij is het een belangrijk instrument om meer input bij de Achterhoekers op te halen, om meer mensen uit te nodigen om mee te doen. Die betrokkenheid vergroot de mogelijkheden voor samenwerking.”

Het nieuwe Achterhoek-panel komt niet in plaats van de burgerpanels, zoals het Aaltense uspreekt.nl of doetinchemspreekt.nl. Boumans: ,,Ik denk dat we die heel goed kunnen houden, ze kunnen voor elke gemeente een goede bron van informatie zijn. Je kunt via die panels heel goed op twee manieren de burger aanspreken, zowel lokaal als regionaal.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek