Volledig scherm
De weg langs de Slangenburg is misschien wel de meest luidruchtige ooit, aldus buurtbewoners die een petitie zijn gestart. © DE GELDERLANDER

Buurt start petitie om snelheid door Slangenburg te verlagen

DOETINCHEM - Geluidsoverlast en de vrees voor ongelukken zijn reden voor omwonenden om een petitie te starten met als doel de maximum snelheid op de Varsseveldseweg te verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur.

Het gaat om het deel van de weg vanaf de Oostelijke Randweg tot de Pinnedijk, vlak voor Westendorp. De weg doorsnijdt landgoed Slangenburg.

Verouderd asfalt

De buren, verenigd in het Comité Slangenburg Stil, wijzen erop dat het asfalt is verouderd. ,,De geluidsoverlast is te wijten aan de verouderde, dubbele slijtlaag waarmee de weg is geasfalteerd", stelt Pauline de Vries namens het comité. ,,Dit asfalt behoort tot de meest lawaaiige denkbaar. Tevens leidt de hoge snelheid van het verkeer tot een onveilige situatie." Er staan, volgens De Vries, ongeveer dertig huizen aan de weg.

Het comité heeft de gemeente vergeefs gevraagd maatregelen te treffen. Daarom is begin deze week een petitie gestart op slangenburgstil.petities.nl. Woensdagmiddag hadden zo'n veertig mensen de petitie ondertekend.

‘Weg ligt er op het oog netjes bij’

Quote

De weg voldoet nog, dus er is geen aanleiding om er nu aan te beginnen.

Rens Steintjes, Wethouder

Er wordt onder meer door het comité verwezen naar een rapport van de Grontmij uit 2012. ,,Toen is al gesteld dat het grootste deel van de weg aan vervanging toe is", volgens De Vries. ,,In het advies van de Grontmij staat dat direct ingrijpen niet nodig is omdat de weg er op het oog netjes bij ligt.”

Dat is voor wethouder Rens Steintjes ook aanleiding om de weg nog niet aan te pakken. ,,De weg voldoet nog, dus er is geen aanleiding om er nu aan te beginnen. Willen we dat wel dan moet daar extra geld voor beschikbaar worden gesteld.''

Als de weg niet kan worden aangepast, vraagt het comité in de petitie om de maximumsnelheid te verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur. Volgens Steintjes is dat geen optie: ,,Dat heeft te maken met regionale afspraken. Daarin hebben we vastgesteld dat hier 80 kilometer per uur kan worden gereden.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek