Volledig scherm
Isolatie van woningen aan de Liemersweg in Nieuw-Dijk. © Jan Ruland van den Brink

Collectieve aanpak isolatie van huizen van voor 1980 in de Achterhoek

DOETINCHEM - Eigenaren van woningen gebouwd voor 1980 kunnen zich melden om te onderzoeken of en hoe hun huis beter geïsoleerd kan worden. Deze zogenaamde Achterhoekse Bespaaractie moet ertoe bijdragen dat de regio in 2030 energieneutraal is.

,,Op deze manier hopen we de particuliere huizenbezitter te motiveren om zijn woning te verduurzamen”, zegt Jeroen aan het Rot van het AGEM Energieloket. ,,Woningeigenaren nemen vaak zelf het initiatief niet en ook bedrijven gaan zelf niet de boer op. Wij zijn een soort mediator.”

1980

Quote

Hoe dan ook zal het een goede prijs zijn

In de Achterhoek staan tussen de 35.000 en 40.000 huizen die voor 1980 zijn gebouwd en particulier bezit zijn. Voor deze categorie woningen is bewust gekozen, zegt Aan het Rot: ,,Rond 1975 werd isolatie voor nieuwbouwwoningen verplicht. Dat waren toen nog minimale eisen die later zijn aangescherpt. Voor de tijd hoefde dat niet. Bij dit soort woningen is dus veel te winnen.”

In de gemeente Aalten is de actie eind mei begonnen. In juni volgde Bronckhorst en vorige week Doetinchem. De andere vijf gemeenten – ook Montferland valt er onder – haken na de vakantieperiode in.  

Brief

Quote

Rond 1975 werd isolatie voor nieuwbouw­wo­nin­gen verplicht. Dat waren toen nog minimale eisen die later zijn aange­scherpt

Eigenaren van woningen van voor 1980 krijgen een brief thuis, van de wethouder van de gemeente waarin ze wonen. Daarin wordt uitgelegd wat de bespaaractie is. Als huiseigenaren zich aanmelden voor de actie, komt een adviseur op bezoek.

Die kijkt in hoeverre een woning is geïsoleerd en wat kan worden verbeterd. De adviseur maakt aan de hand daarvan een rapport. Daarin staat wat de kosten van isoleren zijn én wat het financieel oplevert in de vorm van besparing. Daarbij zitten ook offertes. 

,,Twee regionale bedrijven voeren het werk uit”, zegt Aan het Rot. ,,De collectieve inkoop maakt het laagdrempelig voor mensen om mee te doen. Daarnaast kan het voordelig zijn. Maar dat hoeft niet per se, want het kan altijd zijn dat iemand een bedrijf vindt dat het nog goedkoper doet. Hoe dan ook zal het een goede prijs zijn. Immers als je iets met meer mensen doet, is het altijd voordeliger dan als een bedrijf het voor iedereen apart moet doen.”

Het kan daarbij gaan om dak-, gevel-, vloer- of glasisolatie. Sinds eind mei hebben zich 280 woningeigenaren aangemeld bij AGEM. De periode tussen aanmelding en rapport duurt ongeveer een maand. Aan het Rot denkt dat het meeste werk voor eind dit jaar klaar is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek