Daarom is de nachtzuster in het Slingeland Ziekenhuis veel alerter

VIDEODOETINCHEM - Medewerkers van de Intensive Care in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Radboudumc in Nijmegen kunnen zich sinds deze maand terugtrekken in een speciaal ingerichte kamer voor een powernap, een hazenslaapje. De faciliteit is bedoeld om de alertheid te verbeteren van zorgpersoneel dat een nachtdienst draait.

In de kamer is een bed geplaatst, waar het matras ook zorgt voor een massage van het vermoeide lichaam. Met een app op de telefoon kan ingesteld worden hoe lang het slaapje mag duren: maximaal 24 minuten. Langer heeft geen zin. Sterker nog: slaap je langer, dan heeft het een tegendraads effect. Op de koptelefoon klinkt rustgevende muziek. 

IC-verpleegkundige Paulien Brethouwer is blij met de powernapkamer in het Doetinchemse ziekenhuis. ,,Normaal stort ik tussen vier en zes uur 's nachts wel ergens in als ik dienst heb. Bekaf, geen energie. Met de nieuwe maatregelen heb ik daar geen last meer van. Ook niet van de gebruikelijke nachtdienstbuik. Zo noemen we dat onder elkaar. Als je de nachtdienst uit komt en je hebt last van je darmen omdat je de hele nacht door hebt lopen snacken.” 

 ,,Ik loop al 25 jaar nachtdiensten. Het is bepaald geen populaire dienst. Als je nachtdienst hebt, ben je zielig. En als ik zielig ben, ga ik snacken. De hele nacht door: crackers, koekjes, nootjes, snoep. Nu heb ik daar geen behoefte meer aan. Vorige week heb ik twee nachtdiensten gedraaid en dat ging prima.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek