Doreen Rugers bij een drooggevallen vijver.
Volledig scherm
PREMIUM
Doreen Rugers bij een drooggevallen vijver. © theo kock persfotografie

De bodem als vergiet, langzaam droogt het landgoed uit

SLANGENBURG - Wind, regen, vallende bladeren. Wie denkt er in de herfst aan droogte? Toch is dit jaargetijde volgens boswachter Doreen Rugers uitstekend geschikt om de gevolgen van droogte nog eens onder de aandacht te brengen. ,,In de zomer ziet iedereen het wel, maar na een paar herfstbuien is het echt niet opgelost.”

3 reacties

 • Walther

  10 maanden geleden
  Komt het misschien omdat het water met de sneltrein afgevoerd wordt   de Gelderse IJssel stroomt ook in de zomer   als een sneltrein  en wat te denken  dat het regenwater vroeger de grond in kon   kijk hoeveel vierkante kilometers grond dicht gelegd zijn de laatste 50 jaar  en het regen water dat daarop valt wordt afgevoerd  vroeger viel bij veel vrij staande huizen het regenwater wat op het dak viel  ,naast de woning via grind  de grond in geholpen   ,nu wordt het ook allemaal afgevoerd       en dit weten de bobo,s net zo goed als ik    .
 • Peter

  12 maanden geleden
  Het onttrekken van water (vooral voor besproeiing) heeft wel enig effect op de huidige droogte, maar is denk ik niet de voornaamste oorzaak. De waterhuishouding in Nederland is de afgelopen eeuwen ingericht op het idee van water afvoeren en grondwaterstanden kunstmatig laag houden zodat de grond bruikbaarder is om op te boeren. In tijden dat er veel water valt, houden we het water nauwelijks vast, maar laten we het via sloten en kanalen snel naar zee stromen. Dat verstoort de natuurlijke balans. Dat vraagt om een heroverweging van keuzes mbt bijvoorbeeld grondwater.
 • Patch

  12 maanden geleden
  Ik zou als burger wel eens de waarheid willen horen: regent het te weinig of onttrekken grote bedrijven teveel water? Ik heb het gevoel dat lobby en economische belangen meer wegen dan milieu-mens-gezondheid. Door nieuwe covid moet het toch duidelijk zijn: de mens moet kappen met de aarde om zeep te helpen en ingrijpen!! Geen economisch gelang op 1. Wat heb je aan economie met natuurrampen? Groei op en word wijs. Wellicht goed dat covid alles overhoop gooit: maar dan moet de wakeup call wel gehoord worden!

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek