Volledig scherm
René Vijn bij een mosmuur. © Theo Kock

Dit is het nieuwe zone.college, de school van 19 miljoen

kijkenDOETINCHEM - Aan de Gezellelaan in Doetinchem staat een ‘vliegende schotel’. Vanaf dinsdag wordt er lesgegeven in deze nieuwe groene (v)mbo-school, die AOC Oost vervangt. Er is ook een nieuwe naam: Zone.college.

Na een jaar van bouwen is de nieuwe school voor zone.college (voorheen AOC Oost) in Doetinchem klaar. Vandaag komen de docenten en vanaf morgen wordt er les gegeven in het bijzondere bouwwerk aan de Gezellelaan.

De nieuwbouw kostte 19 miljoen euro, inclusief inrichting van het buitenterrein. Directeur René Vijn van de ‘groene’ (v)mbo-school glimt van trots als hij de verslaggever en fotograaf rondleidt. ,,Hier zijn we zo lang mee bezig geweest. Ik ben heel erg trots op het resultaat. Het is prachtig.”

Lees en kijk verder onder de foto.

Volledig scherm
De nieuwbouw van buiten, met opvallende ‘vliegende schotel’. © Theo Kock

Mos op de muren

De nieuwe school heeft verschillende blikvangers. Van buiten valt de ronde vorm op: de school wordt nu al in de volksmond ‘de vliegende schotel’ genoemd. Binnen valt er nog veel meer te zien. Vijn wandelt naar de groene muren bij de hoofdingang. Hij streelt de groene laag, die bestaat uit levend mos. ,,Deze moslaag houdt het klimaat in de school vriendelijk. Mos maakt de lucht schoon, bij wijze van spreken. Deze muren houden het zo'n tien jaar vol, daarna worden ze vervangen.”

De centrale hal heeft een hoge, grote lichtkoepel en veel groen. Aan de randen van de koepel zijn werkeilanden ingericht, waar leerlingen aan de slag kunnen onder begeleiding van docenten. Op de eerste verdieping zijn drie ‘werelden’ ingericht, waar theorie de boventoon voert. Hier zijn acht grote lokalen per wereld beschikbaar, maar de muren weggehaald worden. Ook is er een grote ruimte om zelfstandig te werken.

Lees en kijk verder onder de foto.

Volledig scherm
De centrale hal met grote lichtkoepel. © Theo Kock

Op de begane grond hebben vakgebieden als biologie, natuurkunde en handvaardigheid eigen werkruimtes, ingericht door de docenten. Het komend half jaar krijgt de school nog een gymlokaal en wordt de buitenruimte ingericht. De nieuwbouw is geschikt voor 750 leerlingen. Vijn: ,,We hebben al meer dan 800 leerlingen en groeien door naar 850. Dat was niet voorzien, maar daar komen we uit.”

Duurzaamheid

- Bij het Zone.college in Doetinchem staat duurzaamheid centraal
- De school voor groen voorbereidend en middelbaar onderwijs is gebouwd door Binx
- De bouw kostte 19 miljoen euro
- De school heeft een eigen kas, sportveld en (binnenkort) gymzaal
- Zon.college telt 810 leerlingen
- De school houdt een open dag op woensdag 22 januari

Volledig scherm
De aula. © Theo Kock
Volledig scherm
Een van de werkeilanden op de begane grond. © Theo Kock
Volledig scherm
Er komt veel licht naar binnen. © Theo Kock

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek