Volledig scherm
Het Ludger College aan de Vondelstraat in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Dit zijn de Achterhoekse scholen met het grootste slagingspercentage, de meeste zittenblijvers en de hoogste cijfers

DOETINCHEM - De cijfers van middelbare scholen in het afgelopen schooljaar 2018/2019 zijn weer bekendgemaakt door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daaruit valt af te lezen welke scholen het beste scoren als het gaat om het slagingspercentage, het gemiddelde cijfer en het aantal zittenblijvers.

Onderaan het artikel kun je een school naar keuze opzoeken.

Hoogste slagingspercentage vmbo

Vmbo’ers kunnen het beste naar het Schaersvoorde in Dinxperlo. Daar was het slagingspercentage vorig schooljaar onder vmbo’ers 100 procent. Ook het Ludger College in Doetinchem (98,4 procent geslaagd) en Ulenhof ’t Beeckland in Vorden (98,0 procent) scoren goed als het gaat om het aantal geslaagden op vmbo-niveau.

Grootste slagingspercentage havo

Havisten kiezen het beste voor het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Daar slaagde 93,7 procent van de havo-leerlingen. Het Ludger College in Doetinchem scoorde wederom aardig met een slagingspercentage van 90,3 procent over het afgelopen schooljaar. 

Grootste slagingspercentage vwo

Vwo-leerlingen maken wellicht de meeste kans van slagen op het Almende College Isala in Silvolde. Daar slaagde vorig schooljaar 98,3 procent van de vwo’ers. Het Gerrit Komrij College in Winterswijk had daarna het beste slagingspercentage van de scholen in de Achterhoek die vwo aanbieden: 92,6 procent.

Meeste zittenblijvers

De twijfelachtige eer voor de school met het grootste percentage zittenblijvers gaat naar het Rietveld Lyceum in Doetinchem. In totaal 8 procent van de leerlingen moest daar het jaar overdoen. 

Hoogste cijfers

En de hoogste cijfers? Die werden behaald op het Marianum in Groenlo: 6,9 op vmbo-niveau; op het Gerrit Komrij College in Winterswijk en het Ludger College in Doetinchem: beiden 6,6 op havo-niveau en op vwo-niveau haalden de leerlingen van het Almende College Isala in Silvolde de hoogste cijfers: 6,9 gemiddeld. 

Aan het einde van vorig schooljaar stelde bestuursvoorzitter Henk van der Esch van Achterhoek VO al dat het hem opvalt dat op alle scholen een ‘degelijk tot zeer goed resultaat’ is geboekt. ,,Er zit geen enkele negatieve uitschieter bij. Vrijwel alle resultaten verhouden zich goed of zeer goed tot de landelijk gemiddelde resultaten. Ook de tegenvallende resultaten van Schaersvoorde in het eerste tijdvak zijn op een aanvaardbaar niveau gekomen. Geen enkel percentage geslaagden zit onder de 80 procent .”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek