Volledig scherm
Toch nog even Facebook checken voor het slapen gaan? Kan verslavend zijn. © ANP

Doetinchem gaat verslaving social media en games aanpakken

DOETINCHEM - Doetinchem gaat vanaf 2017 de verslaving aan games en sociale media aanpakken. De gemeente gaat daarbij samenwerken met IrisZorg en het voortgezet onderwijs.

Nog niet eerder stond de aanpak van gameverslaving op de gemeentelijke agenda. „We krijgen signalen dat er jongeren zijn die er mee te maken hebben”, zegt wethouder Kees Telder (D66, maatschappelijke ondersteuning). „Het speelt in het hele land, dus ook in Doetinchem.”

Probleem
De omvang van het probleem is moeilijk vast te stellen. „Het speelt zich thuis af. En, net als met een alcoholverslaving, kan het lang goed gaan. We noemen het een probleem als het iemands dagelijks leven beïnvloedt. Als een jongere tot in de nacht zit te gamen en de volgende dag zijn bed niet uit kan komen, waardoor hij niet naar school gaat. Als hij niet meer naar de sportvereniging gaat omdat hij het volgende level wil halen.”

Onderzoek
In E-MOVO, een groot onderzoek onder jongeren van de GGD, gaf 23 procent van de jongeren in klas twee van het voortgezet onderwijs aan buiten het schoolwerk 3 tot 6 uur per dag met computer, iPad of telefoon door te brengen. Bij 7 procent ging het om meer dan 6 uur per dag. Bij vierdeklassers waren die percentages toegenomen tot 31 en 11.

Tip
Margriet de Winkel van IrisZorg geeft ouders de tip om duidelijke grenzen te stellen aan het gebruik van computer en telefoon door hun kinderen. „En geef zelf het goeie voorbeeld. Als jij de hele dag met je laptop en telefoon bezig bent, kun je niet van je kind verwachten dat hij zijn computergebruik netjes doseert."

Lees een reportage over de aanpak in De Gelderlander, editie Achterhoek, van woensdag 23 november, op papier of digitaal.

Volledig scherm
Margriet de Winkel van Iriszorg geeft ouders tips: „Geef zelf het goeie voorbeeld.” © De Gelderlander

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek