Volledig scherm
Het Simonsplein in het centrum van Doetinchem. © Jan van den Brink

Doetinchem krijgt nieuw muziekfestival

DOETINCHEM - Doetinchem is volgend jaar een festival rijker: het Stratenmuziekfestival. Rockzanger John Elburg (56) uit Doetinchem is druk bezig met het opzetten van een evenement waarbij jongeren de kans krijgen om op straat op te kunnen treden.

Op initiatief van Elburg en muziekleraar Marco Launert van Rockschule Niederrhein in Hamminkeln (Duitsland) steken zowel Nederlandse als Duitse bands de landsgrenzen over. Doetinchem staat op 20 mei op de agenda.

Grensoverschrijdend
De voorbereidingen voor het festival – waar ook bands en straatmuzikanten aan mee kunnen doen – zijn in volle gang. „Het festival maakt deel uit van een grensoverschrijdend samenwerkingsproject tussen Nederland en Duitsland”, zegt Elburg, die jongeren enthousiast wil maken voor muziek maken op straat.

Voorproefje
De Duitse band Streetforce One uit Bocholt is een van de kandidaten die tijdens het festival op 20 mei mogelijk op straat te vinden is. Als voorproefje stak de band de landsgrenzen al over: met Elburgs band Bootsman trad de formatie op in Café de Engelenbak in Doetinchem.

Hoewel Euregio Rijn-Waal het muzikale plan subsidieert, moet het stadsmanagement van Doetinchem nog wel akkoord gaan. "Ze reageerden in elk geval positief op ons voorstel", meldt Elburg.

Sofaconcert
Naast het Stratenmuziekfestival wordt in Doetinchem volgend jaar ook 'sofaconcert' gegeven, waarbij muzikanten (zowel binnen als buiten) vanaf een bank spelen. In het Duitse Goch hebben verschillende bands al vanaf een bank gespeeld, Doetinchem trapt hier op 3 maart mee af bij Blend aan de Gasthuisstraat.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek