Volledig scherm
Coffeeshop Daimond aan de Huber Noodtstraat in Doetinchem opende voor het eerst de deuren in 1994. © Jan Ruland van den Brink

Doetinchem start procedure voor coffeeshop op plek van Diamond

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem is een procedure gestart voor het verlenen van een nieuwe coffeeshopvergunning. De vergunning van vijf jaar voor coffeeshop Diamond loopt 1 september 2019 af. Diamond kan zich inschrijven met andere gegadigden voor de nieuwe gedoogvergunning. 

De inschrijving opent 26 juni en duurt tot 10 juli. Op basis van loting wordt een lijst van tien aanvragers gemaakt. Aanvragers maken alleen kans op de lijst te komen als ze een pand met horecabestemming hebben in het gebied waar zich een coffeeshop mag vestigen: in het ei of aan de invalswegen binnen de bebouwde kom.

Voorheen werd de gedoogvergunning meestal verlengd. Een uitspraak van de Raad van State zorgt ervoor dat de gemeente Doetinchem dat niet aandurft en een openbare procedure start. De Raad van State deed een uitspraak over zogenaamd 'schaarse vergunningen'. 

Gelijke kansen

Daarbij gaat het erom dat iedereen gelijke kansen moet krijgen om zo'n schaarse vergunning te krijgen. De doorgaans zeer lucratieve coffeeshops maken onder meer deel uit van deze schaarse vergunningen. In Doetinchem is er normaal gesproken slechts ruimte voor twee coffeeshops. Op dit moment is er maar een - Diamond - nadat 't Rotterdammertje in maart 2017 sloot op last van de gemeente Doetinchem na een Bibob-procedure. De zaak ligt voor aan de Raad van State die in september overgaat tot behandeling. 

Niet zonder shop

De gemeente Doetinchem laat weten dat Diamond open mag blijven tijdens de procedure. De procedure kan lange tijd duren. Eerst zal de nummer een op de lijst de procedure doorlopen. Komt deze niet door de procedure dan wordt nummer twee bekeken. ‘Het is niet wenselijk dat Doetinchem zonder coffeeshop komt te zitten', stelt de gemeente Doetinchem en daarom mag Diamond open blijven. 

Xander Hendriks van Diamond liet eind april al weten te vrezen dat deze gang van zaken tot gevolg heeft dat hij zijn zaak als gevolg hiervan moet sluiten. Hendriks herstartte de coffeeshop in 2013. De zaak staat goed bekend en zou voor relatief weinig overlast zorgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek