Volledig scherm
De man lichtte vanuit Doetinchem minstens 23 mensen op via Marktplaats. © ANP

Doetinchemse Marktplaatsoplichter gepakt die in twee jaar 23 mensen belazerde

DOETINCHEM - Een 30-jarige man uit Doetinchem is afgelopen week opgepakt op verdenking van grootschalige internetoplichting. Hij zou in ieder geval 23 mensen spullen hebben verkocht via Marktplaats, maar de goederen nooit hebben geleverd.

,,Het gaat om producten als vliegenspray, krabpalen, aquariumbenodigdheden en babyfoons. Dat verkocht hij en kreeg er geld voor, maar hij leverde het nooit’’, zegt rechercheur Harry van Olst, die bij het onderzoek betrokken was. De man is afgelopen week opgepakt in zijn huidige woonplaats Apeldoorn en in Doetinchem in de cel gezet. ,,Bij het verhoor heeft hij alles bekend’’, zegt Van Olst.

De oplichter is zeker twee jaar actief geweest, de aangiften tegen hem dateren uit 2017 en 2018. Ten tijde van de Marktplaatsoplichting woonde hij in Doetinchem. ,,Zijn slachtoffers komen uit het hele land. Er zijn er een paar uit Doetinchem, maar er kwamen ook aangiftes uit bijvoorbeeld het westen van het land’’, zegt Van Olst.

‘Tientjeswerk’

De man haalde plaatjes van de producten van internet, om alles er echt uit te laten zien. Vervolgens incasseerde hij geld, maar leverde nooit. Zo heeft hij bij elkaar zo’n 1.500 euro verdiend in die twee jaar. Van Olst: ,,Het ging om tientjeswerk, allemaal bedragen waar mensen een risico mee durven te nemen. Alle 23 aangiften die bij het landelijk meldpunt binnenkwamen, leidden naar de verdachte.’’

De politie sluit niet uit dat meer mensen slachtoffer zijn geworden van de oplichter. Het dossier tegen hem is klaar en wordt naar het Openbaar Ministerie gestuurd, die beslist over vervolging van de man.

Wie ook opgelicht is via internet en daarvan aangifte wil doen, kan dat doen via de site van de politie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek