Doetinchemse Sanne 86 verkozen tot beste MRIJ-koe van Nederland: ‘Unieke prestatie’
VIDEODOETINCHEM - De allerbeste MRIJ-koe van Nederland komt uit Doetinchem. Van de tien finalisten is Sanne 86 van boer Bert Smallegoor unaniem verkozen tot winnaar. ,,Ze stak echt met kop en schouders boven de rest uit”, zegt voorzitter Paul Groot Koerkamp van MRIJ-Oost.
De afkorting MRIJ staat voor Maas-Rijn-IJssel. Dit koeienras komt van uit oorsprong uit het rivierengebied.
Wat Sanne 86 de beste koe van Nederland maakt? Volgens Groot Koerkamp is dat simpel. ,,Zij heeft echt unieke prestaties geleverd. Ze produceert veel melk met ook nog eens een hoog eiwit- en vetgehalte.” De koe heeft tot nu toe ruim 50.000 kilo melk geproduceerd.
Niet alleen om de melk
Maar Sanne heeft de titel niet alleen te danken aan haar melk. Ze krijgt bijvoorbeeld ook ieder jaar probleemloos een kalf. ,,En dat ziet ze er nog steeds heel goed en gezond uit. Dit is echt een topkoe”, aldus Groot Koerkamp.
De jury prijst ook haar uiergezondheid en vruchtbaarheid. Sanne 86 heeft zeven keer gekalfd met een gemiddelde ‘tussenkalftijd’ van 366 dagen.
De prestatie van de koe is des te opvallender omdat zij alleen maar (gedroogd) gras gras eet. Groot Koerkamp: ,,Met zo’n simpele bedrijfsvoering toch zulke goede resultaten kunnen halen, dan doe je het gewoon goed.”
Minder voorkomend ras
De MRIJ-koe komt niet veel meer voor in Nederland. Waar het ras in de jaren 80 nog hoogtij vierde, is het nu van de boerderijen verdreven door Holstein-Friesian koeien. De Holstein-Friesian heeft een hogere melkproductie, maar de eiwit- en vetgehaltes zijn wel lager dan bij MRIJ koeien. Een leek ziet amper uiterlijke verschillen tussen de MRIJ en Holstein-Friesian.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Paviljoen in Park of Dutch Dreams tonnen duurder, bouw uitgesteld
Doetinchem -
indebuurt.nl
Hier in Doetinchem mag je hond loslopen
Veel Doetinchemmers genieten ervan: een flink stuk wandelen terwijl hun hond vrij rondloopt en snuffelt. Als hondeneigenaar in Doetinchem heb je het geluk dat ze zo naar Landgoed Slangenburg of de Kruisbergse bossen gaat. Maar welke andere losloopgebieden kent Doetinchem? -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
nieuws gemist?
Hier wordt de cliffhanger van GTST opgenomen • Probleem op Korenmarkt • Inez Weski komt vrij
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van donderdag 1 juni.Doetinchem -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM36
Oneerlijk? Dit is waarom Joop (82) wordt gekort op zijn pensioen, en iemand die nooit werkte wél 100 procent krijgt
Lievelde -
-
-
nieuws gemist?
Motorrijder zwaargewond • Bij Jinek zat een monster • Conducteur Mario greep in bij steekpartij in trein
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van vrijdag 2 juni.Doetinchem -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.