De zwaar beschadigde woning na de fatale brand destijds in de Papaverstraat in Doetinchem.
Volledig scherm
De zwaar beschadigde woning na de fatale brand destijds in de Papaverstraat in Doetinchem. © Theo Kock

Doetinchemse twaalf jaar de cel in om fatale woningbrand Papaverstraat

updateZUTPHEN/ DOETINCHEM - Een 54-jarige vrouw uit Doetinchem die brand stichtte in een huis aan de Papaverstraat in haar woonplaats, moet twaalf jaar de cel in. Bij de brand kwam een 58-jarige Doetinchemse om het leven. Zij lag in de woning te slapen op het moment van brandstichting.

De 54-jarige vrouw is veroordeeld voor doodslag en brandstichting met de dood als gevolg. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die luidde zestien jaar cel wegens moord

De brand vond plaats in de nacht van 19 op 20 augustus 2017. In die nacht fietste toen 53-jarige vrouw naar de bewuste woning om daar haar ex te ontmoeten. Deze was niet thuis. De 58-jarige vrouw was er wel. De twee kregen ruzie, waarna de 58-jarige naar boven ging. 

Dood op de zoldertrap

De rechtbank acht bewezen dat de toen 53-jarige vrouw een aansteker bij een bank hield die onder de trap naar boven stond. Daarna is ze weggegaan. Het vuur greep razendsnel om zich heen, de 58-jarige kon niet meer vluchten. Zij werd dood op de zoldertrap gevonden. 

De rechtbank hechtte, net als de officier van justitie, veel waarde aan de verklaring van een getuige. Zij was op het moment van de brand goed bevriend met de dader. Zij sprak de toen 53-jarige vrouw op de bewuste avond, kort voor en na haar bezoek aan de woning in de Papaverstraat, en de volgende ochtend. De 53-jarige vertelde aan haar vriendin dat ze de bank in brand had gestoken, terwijl ze wist dat de 58-jarige boven lag te slapen. Later ontkende ze dat ze het gedaan had, en ook dat ze het aan haar vriendin verteld had.

Zeer aannemelijk

De tijdlijn van de bewuste avond van de toen 53-jarige, die de officier van justitie had gereconstrueerd van op basis van wifi-, telefoon- en cameragegevens, werd door de rechtbank overgenomen. Deze tijdlijn maakt het zeer aannemelijk dat de vrouw naar de Papaverstraat is gefietst, de woning kort voor de brandmelding heeft verlaten en weer naar huis is gefietst. En dat kwam weer overeen met het verhaal van de getuige. 

Voorarrest

De rechtbank ziet geen bewijs dat de toen 53-jarige vrouw een vooropgezet plan had om het latere slachtoffer te doden. Ze wordt daarom niet veroordeeld voor moord. 

Wel acht de rechtbank bewezen dat ze de brand opzettelijk heeft gesticht terwijl ze wist dat de 58-jarige vrouw zich op de bovenverdieping bevond. De vrouw heeft een jaar in voorarrest gezeten. Die tijd wordt van de uiteindelijke gevangenisstraf afgetrokken. 

 De nu 54-jarige vrouw moet ook een schadevergoeding betalen aan de hoofdbewoner van het pand aan de Papaverstraat en de nabestaanden. Advocaat Erwin Damen van de nu 54-jarige Doetinchemse liet na afloop weten dat hij en zijn cliënte zich beraden of ze in hoger beroep gaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek