Volledig scherm
PREMIUM
Ronnie Veugelink, Robert Veldkamp, Henk Venhorst en Willy Kemperman kregen afgelopen zomer een lintje bij hun afscheid van de vrijwillige brandweer Doetinchem. © Frankie Ammerdorfer

Domper voor brandweer: niet meer automatisch een lintje bij afscheid

AALTEN/DOETINCHEM - Veel brandweervrijwilligers zijn teleurgesteld dat zij na 20 jaar trouwe dienst niet meer automatisch in aanmerking komen voor een lintje. Dit koninklijke eerbetoon voor het jarenlang dag en nacht klaarstaan om brand te bestrijden en te helpen na ongelukken, verdwijnt per 1 januari 2020.

Volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor de lintjes, is er een ‘aantal zwaarwegende redenen’ om brandweervrijwilligers niet meer automatisch te laten onderscheiden bij een jubileum of afscheid, na meer dan 20 jaar. De belangrijkste: de kanselarij meent dat met de ‘ruime financiële vergoeding’ het brandweerwerk geen vrijwillige functie is. Daarmee vervalt de basis voor een lintje.

,,Daar kan ik best in komen, maar we moeten niet doen alsof het een royale vergoeding is’’, zegt Harm Hoftiezer, postcommandant in Aalten. ,,Dat geld is om onkosten te dekken, zoals wassen van kleding, brandstofkosten en het dragen van je pager. Daarna kun je er misschien nog een keer van uit eten, maar een vetpot is het niet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek