Volledig scherm
Edwin van der Sar met één van de leerlingen van basisschool Hogenkamp in Doetinchem, die een fietshelm van hem kreeg. © ANP

Edwin van der Sar deelt gratis fietshelmen uit aan Doetinchemse kinderen

DOETINCHEM - Zo’n 150 leerlingen van basisschool Hogenkamp in Doetinchem hebben woensdag een gratis fietshelm gekregen van Edwin van der Sar. De voormalig Oranje-keeper, tegenwoordig directeur van Ajax, kwam de helmen uitdelen op het schoolplein aan de kinderen uit de groepen 3, 4 en 5.

De Edwin van der Sar Foundation realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie. ,,Er gebeuren steeds meer ongelukken met kinderen op de fiets en het dragen van een helm kan ernstig hoofdletsel voorkomen’’, zegt Van der Sar op het schoolplein in Doetinchem. Voor Hogenkamp was gekozen omdat dit de voormalige basisschool is van oud-Ajaxvoetballer Siem de Jong en zijn broer Luuk de Jong, spits van PSV.

13.000 helmen

De Edwin van der Sar Foundation deelt de komende tijd 13.000 helmen in vier hippe ontwerpen uit aan basisscholieren in de provincies Gelderland en Overijssel, die daarvoor ook subsidie hebben gegeven. Dit project ‘Veilig fietsen naar school’ is opgezet samen met de ANWB. ,,Veel kinderen fietsen naar school, de sportclub of vriendjes en een ongeluk zit daarbij in een klein hoekje’’, zegt Markus van Tol van de verkeersorganisatie. ,,Een helm dragen is belangrijk, want we hebben maar één hoofd en daar moeten we zuinig op zijn.’’

Dat het dragen van een helm geen overbodige luxe is, blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Dat becijferde dat elk jaar 200 jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden voorkomen worden, als iedereen een fietshelm draagt. 

Volledig scherm
Edwin van der Sar maakt een ‘selfie’ met de leerlingen van basisschool Hogenkamp in Doetinchem. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek