Eén grote moestuin voor de stadsboerin en recensent Ellen Willems
vrijdag interviewEllen Willems (44) wordt stadsboerin. Op een lap grond van 1,5 hectare bij de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gaat Willems - vooral bekend als recensent van restaurants - een moestuin van formaat beginnen. Dit met als doel de natuur dichter bij de mens brengen. Want zelfs in de Achterhoek is dat nodig.
Delen per e-mail
Waar komt de passie voor voedsel vandaan?
,,Ik ben opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Ommen. Allemaal buren met bloemperkjes om ons heen. Maar vader had bonenstaken in de tuin achter het huis en hield kippen. Hij was een natuurliefhebber. Je eigen eten produceren heb ik van hem. Een moestuin heb ik altijd leuk gevonden. Je stopt een zaadje in de grond en er groeit wat uit. Geweldig.’’
En koken?
,,De processen fascineren me. Wecken, fermenteren. Een witte kool in een pot met zout plaatsen en zo zuurkool maken. Gaat - van zaadje tot bord - één jaar over heen. Of mispels op gin en wodka zetten en zo je eigen borrel destilleren. Wat gebeurt er als je smaken samenvoegt? De techniek van het koken boeit me.’’
Van journalist die nieuwsverhalen schreef ben je recensent van restaurants geworden. Hoe ging dat?
,,De Gelderlander probeerde in 2014 alternatieve wegen in te slaan om naast het brengen van nieuws ook op een andere manier te ondernemen. Hieruit ontstond het concept 'Lekker’ en ik ging dat doen. Ik organiseerde evenementen met eten en wijnen en ging er boeken over schrijven. Later is het weer teruggebracht tot journalistiek werk: ik eet nu wekelijks een of twee keer met iemand - geen deskundige - in een restaurant en schrijf er reportages of recensies over.’’
Heb je genoeg verstand van koken om recensies te kunnen schrijven?
,,Dat vroegen zelfs collega's in het begin aan me. Ik moest bewijzen dat ik er wat van wist. Ik praat veel met koks, om van hun te leren. Volg ook workshops. Hier, bij de Stadsboerin op De Kruisberg, wordt straks ook gekookt. Dan worden we zelf gerecenseerd.”
Maar soms is het eten gewoon niet goed. Dan moet ik dat schrijven, anders word ik niet serieus genomen.
Je hebt een grote verantwoordelijkheid als recensent want je kunt een restaurant maken en breken.
,,Ik wil geen zure recensent zijn. Onvoldoendes geven is makkelijk. Ik laat me graag tippen: wat is een boeiend, nieuw restaurant? Maar soms is het eten gewoon niet goed. Dan moet ik dat schrijven, anders word ik niet serieus genomen. Soms praat ik er dan nog een keer met iemand over, of ga nog een tweede keer. Het komt voor dat restauranteigenaren heel boos worden. Maar ook dat ze zeggen: je hebt gelijk, het was niet goed die dag.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo1
Jesse Schuurman verlost De Graafschap én zichzelf met ‘hotseknotsgoal’ tegen Go Ahead: ‘Eindelijk af van dat gezeur’
DOETINCHEM - Jesse Schuurman is de gevierde man bij De Graafschap. Met zijn frommelgoal heeft de middenvelder uit Bemmel zondagmiddag de kraker tegen Go Ahead (1-0), vol strijd en beleving, op karakteristieke wijze beslist. -
PREMIUMVIDEO
De dag na de grote brand in Gaanderen: ‘Ik dacht dat mijn ramen er uit zouden vliegen’
GAANDEREN - Aan de Ribesstraat in Gaanderen is het alles behalve een normale donderdagochtend. Nienke Rabelink heeft alle ramen en deuren van haar woning open gegooid en begint haar dag met het bij elkaar vegen van as op haar stoepje. De restanten van de enorme brand bij de meubelmakerij, midden in haar woonwijk. -
Seizoen zit erop voor volleyballers Orion na verlies in halve finale beker tegen Lycurgus
DOETINCHEM - Het seizoen eindigt zonder prijs voor de volleyballers van Active Living Orion. De Doetinchemmers gingen zaterdagavond in eigen huis met 1-3 (20-25, 25-14, 26-28, 22-25) onderuit tegen Lycurgus in de halve finale van het bekertoernooi. -
Auto belandt op de zijkant doordat bestuurder andere auto geen voorrang geeft in Doetinchem
DOETINCHEM - Bij een ongeluk op de kruising van de Terborgseweg met de Turfweg en Diepengoorsestraat in het buitengebied van Doetinchem is zaterdagavond één persoon is gewond geraakt. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. -
PREMIUMupdate1
Spelers De Graafschap met speciaal shirt in omgedoopte Sem Vijverberg Stadion
DOETINCHEM – Voor één dag heet het thuishonk van De Graafschap het Sem Vijverberg Stadion. De elftallen van De Graafschap en FC Dordrecht én de arbitrage dragen deze vrijdagavond bijzondere shirts, die herinneren aan het jongetje dat 15 jaar geleden vermoord in een bevroren vijver in Doetinchem werd gevonden.
-
Fans begeleiden spelers De Graafschap in colonne naar stadion voor clash met Go Ahead
DOETINCHEM - Fans van De Graafschap hebben vanochtend hun spelers aangemoedigd in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (aanvang: 12.15 uur). -
PREMIUMvrijdaginterview
Doetinchemse Heleen Smit publiceert tweede thriller in korte tijd: ‘De drang naar spanning zat er altijd al in’
Haar tweede thriller getiteld ‘In de Knel’ is gisteravond online gepresenteerd. Heleen Smit is 37 jaar, opgegroeid in Ede en woont sinds 2007 in Doetinchem. Ze werkt als vakbladjournalist bij Misset Uitgeverij. ,,Ik heb een rustig en beschermd leven. Maar de drang naar spanning zat er altijd al in.’’ -
Ton Hazekamp nieuw interim bestuurslid Slingeland Ziekenhuis
DOETINCHEM - Ton Hazekamp is aangesteld als nieuw interim-bestuurslid van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hazekamp vormt zo tijdelijk met voorzitter Jeltje Schraverus de tweehoofdige raad van bestuur van het ziekenhuis.
In samenwerking met indebuurt Doetinchem
3 reacties
DeStadswesp
Harrie
Kleinnagelbrink