Eén grote moestuin voor de stadsboerin en recensent Ellen Willems
vrijdag interviewEllen Willems (44) wordt stadsboerin. Op een lap grond van 1,5 hectare bij de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gaat Willems - vooral bekend als recensent van restaurants - een moestuin van formaat beginnen. Dit met als doel de natuur dichter bij de mens brengen. Want zelfs in de Achterhoek is dat nodig.
Delen per e-mail
Waar komt de passie voor voedsel vandaan?
,,Ik ben opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Ommen. Allemaal buren met bloemperkjes om ons heen. Maar vader had bonenstaken in de tuin achter het huis en hield kippen. Hij was een natuurliefhebber. Je eigen eten produceren heb ik van hem. Een moestuin heb ik altijd leuk gevonden. Je stopt een zaadje in de grond en er groeit wat uit. Geweldig.’’
En koken?
,,De processen fascineren me. Wecken, fermenteren. Een witte kool in een pot met zout plaatsen en zo zuurkool maken. Gaat - van zaadje tot bord - één jaar over heen. Of mispels op gin en wodka zetten en zo je eigen borrel destilleren. Wat gebeurt er als je smaken samenvoegt? De techniek van het koken boeit me.’’
Van journalist die nieuwsverhalen schreef ben je recensent van restaurants geworden. Hoe ging dat?
,,De Gelderlander probeerde in 2014 alternatieve wegen in te slaan om naast het brengen van nieuws ook op een andere manier te ondernemen. Hieruit ontstond het concept 'Lekker’ en ik ging dat doen. Ik organiseerde evenementen met eten en wijnen en ging er boeken over schrijven. Later is het weer teruggebracht tot journalistiek werk: ik eet nu wekelijks een of twee keer met iemand - geen deskundige - in een restaurant en schrijf er reportages of recensies over.’’
Heb je genoeg verstand van koken om recensies te kunnen schrijven?
,,Dat vroegen zelfs collega's in het begin aan me. Ik moest bewijzen dat ik er wat van wist. Ik praat veel met koks, om van hun te leren. Volg ook workshops. Hier, bij de Stadsboerin op De Kruisberg, wordt straks ook gekookt. Dan worden we zelf gerecenseerd.”
Maar soms is het eten gewoon niet goed. Dan moet ik dat schrijven, anders word ik niet serieus genomen.
Je hebt een grote verantwoordelijkheid als recensent want je kunt een restaurant maken en breken.
,,Ik wil geen zure recensent zijn. Onvoldoendes geven is makkelijk. Ik laat me graag tippen: wat is een boeiend, nieuw restaurant? Maar soms is het eten gewoon niet goed. Dan moet ik dat schrijven, anders word ik niet serieus genomen. Soms praat ik er dan nog een keer met iemand over, of ga nog een tweede keer. Het komt voor dat restauranteigenaren heel boos worden. Maar ook dat ze zeggen: je hebt gelijk, het was niet goed die dag.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ruzie over groenstrook Gaanderen opnieuw voor rechter, oplossing lijkt in de maak
DEN HAAG/GAANDEREN – Een jaren slepende kwestie over een groenstrook in Gaanderen, lijkt dichter bij een oplossing. Dat bleek vandaag bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land. -
PREMIUM
School zoekt na brand uitweg voor leerlingen: ‘We redden wat er te redden valt’
DOETINCHEM - De dag na de grote brand in het Zone.college in Doetinchem is aan de buitenkant maar weinig te zien van de ravage die de vlammenzee aanrichtte. Het splinternieuwe schoolgebouw oogt ongeschonden. In de lokalen staan stoeltjes keurig op de tafels, wachtend op de leerlingen. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen. -
PREMIUM
‘Als baby gedwongen weggehaald bij mijn moeder’; nieuwe stichting wil afstandskinderen bijstaan
DOETINCHEM - ,,Ik weet niet wie mijn biologische vader is. Hij heeft een Nederlands-Indische afkomst en hij had in de jaren zeventig vier maanden een relatie met mijn moeder. Ze ontmoetten elkaar in een kraakpand in Enschede. Dat is wat ik weet. Mijn biologische moeder kan of wil me niet verder helpen.” -
PREMIUM
video Theatershow over scheiden verandert in podcast voor kinderen: ‘Scheiden is stom, voorstelling is super leuk’
DOETINCHEM - De voorstelling ‘Eén papa plus één mama plus twee huizen’ van theatermaaksters Sylvia Sars en Wendelien Wouters verschijnt in april als luisterverhaal. Het is het verhaal van grote zus en kleine zus, die te maken krijgen met gescheiden ouders. -
PREMIUM
achtergrond Slingeland wil in 2025 naar de A18: ‘Dat nieuwe ziekenhuis komt er’
DOETINCHEM - Het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis is vasthoudend: het wil in 2025 het nieuwe hospitaal betrekken aan de A18 en nergens anders. Dit ondanks een jaar rollebollen met gewezen bloedbroeder SKB én bezwaren van een paar niet aflatende critici. Een stand van zaken.
-
Scooterrijder gewond door voorrangsfout automobilist in Doetinchem
DOETINCHEM - Een scooterrijder is donderdagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk in Doetinchem. De man botste op de kruising van de Gildestraat en de Nijverheidsweg op een auto. -
PREMIUM
Redt The Hunter uit de Achterhoek eerst Schalke 04 en volgend seizoen De Graafschap?
Klaas-Jan Huntelaar keert terug bij de Duitse grootmacht Schalke 04 om degradatie uit de eerste bundesliga te voorkomen. Dat moet het laatste kunstje van de 37-jarige topspits uit Drempt worden. Of hopen zijn volgers in de Achterhoek nog op een jaartje De Graafschap? -
poll Storm van kritiek na oproep om Randstedelingen naar de Achterhoek te lokken: blijf dáár, zeggen inwoners hier
DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Dat de Achterhoek mensen uit voornamelijk het westen hierheen wil halen leidt tot veel kritiek. Honderden mensen reageren als door een wesp gestoken op het nieuws dat hiervoor een campagne wordt begonnen. De tendens van de reacties: laat die Randstedelingen alsjeblieft wegblijven uit de Achterhoek.
In samenwerking met indebuurt Doetinchem
3 reacties
DeStadswesp
Harrie
Kleinnagelbrink