Volledig scherm
De reuzenteek, oftewel Hyalomma marginatum, is twee keer zo groot als de algemeen in Nederland voorkomende schapenteek. © Shutterstock

Eerste Nederlandse reuzenteek gevonden in Doetinchem

DOETINCHEM - De eerste reuzenteek in Nederland is begin juli opgedoken in Doetinchem. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag. Een week later werd de reuzenteek ook aangetroffen in Drenthe. Het gaat om de zogeheten Hyalomma marginatum, zo is vast komen te staan uit onderzoek. 

De NVWA gaat er vanuit dat de teek die in Doetinchem is gezien, dezelfde soort is als de Drentse teek. Iemand die het dier zag in Doetinchem, meldde dit. ,,Maar de teek in Doetinchem is niet gevangen, in tegenstelling tot het dier in Drenthe”, zegt een woordvoerder van de NVWA. ,,We hebben na de melding wel ter plekke gezocht, maar de teek is in Doetinchem niet aangetroffen.”

Volgens de NVWA-woordvoerder is de kans klein dat de teek alsnog op dezelfde plek wordt gezien, omdat het kleine beestje zich op heel veel plekken kan schuilhouden én ook dagelijks relatief grote afstanden kan afleggen. ,,Het kan dus zomaar dat de teek weer elders zit.”

De NVWA houdt de exacte meldingsplaats geheim.

Ziekmakende bacterie in Drentse teek

In de Hyalomma-teek die in Drenthe wel is gevangen en is onderzocht, werd een bacterie gevonden die koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze zogenoemde vlekkenkoorts wordt genoemd, komt zelden voor, en  is volgens het RIVM goed te behandelen met antibiotica.

De Hyalomma-teek vestigt zich graag op hoefdieren, zoals paarden, en kunnen parasieten bij zich dragen waar paarden piroplasmose van kunnen krijgen. Paardenhouders worden hiervoor gewaarschuwd door het RIVM.

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot (5 tot 6 millimeter) en veel sneller dan de in Nederland algemeen voorkomende schapenteek. Ook zien ze scherp, in tegenstelling tot gewone teken. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.

De teken zijn eerder in Duitsland gesignaleerd, onder meer aan de grens met Limburg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek