In een zalencentrum in Loil heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed.
Volledig scherm
In een zalencentrum in Loil heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. © Eastview Media

Expert ziet geen verband tussen de vele branden in Oost-Gelderland in afgelopen weken: het is toeval

LOIL/DOETINCHEM - Dat er de afgelopen weken opmerkelijk veel woning- en bedrijfsbranden in de Oostgelderse regio zijn, is louter toeval. Dat zegt Frank lutke Schipholt van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. 

De brandweer moet na een rustige septembermaand sinds begin oktober vol aan de bak. Naast woningbranden en veel kleine  brandjes  in onder meer 's-Heerenberg, Doesburg, Voorst en Hummelo was de brandweer druk met grote bedrijfsbanden in Doetinchem (autobedrijf), Zelhem (kozijnenfabriek) en Brummen (winkelpanden en appartementen). En afgelopen weekeinde met de brand die zalencentrum Lara in Loil in de as legde.

,,Er zijn inderdaad opvallend veel branden. Maar dat is puur toeval”, zegt Schipholt. ,,We zijn actief in een erg grote regio, van Winterswijk tot Harderwijk en dat kan druk zijn. Maar de branden waar we nu mee te maken hebben, zijn op zichzelf staande gevallen. We zien geen patronen in de oorzaken en hebben geen verbanden tussen de branden gezien.’’

Waar moeten ze straks naar toe?

,,Gelukkig zijn er weinig persoonlijke ongelukken geweest. Al is er altijd sprake van veel persoonlijke schade. De impact van die branden, zeker in de kleine dorpen, is enorm. Toen ik bij de brand in Loil was, zag ik op het plein tegenover het café een paal staan waarop alle schutterijen staan vermeld. Toen dacht ik direct: waar moeten ze straks naar toe? Zo'n brand slaat echt een gat in de gemeenschap.”

Veeg je schoorsteen

Schipholt waarschuwt voor een ander vast patroon waarmee zijn organisatie te maken heeft: schoorsteenbranden. ,,Als de r in de maand zit, in september en oktober, wordt het wat kouder en gaan de mensen meer stoken. Het zal me niet verbazen als we de komende periode weer meer schoorsteenbranden zien. We attenderen het publiek er steeds op: veeg op tijd je schoorsteen.” 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek