Volledig scherm
Het Terracottaleger.

Expositie Terracottaleger in winkelpand Boliestraat

DOETINCHEM - Ruim 50 krijgers van 1,60 tot 1,80 meter groot, een aantal levensgrote paarden én twee krijgswagens zijn vanaf vrijdag 28 september te zien in het winkelpand waarin vroeger kledingzaak Duthler huisde in de Boliestraat in Doetinchem. De beelden zijn reproducties van het beroemde Terracottaleger dat in 1974 is gevonden in Xi'an.

,,De echte beelden komen China bijna niet uit'', zegt Danny van den Heuvel, de organisator van de expositie. ,,De beelden zijn op dezelfde wijze gemaakt en van dezelfde grootte als de beelden die in Xi'an staan. Ze zijn nu onderweg naar Doetinchem.''

Handelskamer

Doetinchemmer Van den Heuvel (29) heeft vijf jaar in China gestudeerd en gewerkt. Begin dit jaar kwam hij terug naar Nederland en zette de Nederlands Chinese Handelskamer op, waarmee hij bemiddelt bij handel tussen beide landen. ,,Om aan de handelskamer meer bekendheid te geven wil ik nu met de expositie over het Terracottaleger door Nederland reizen'', zegt Van den Heuvel. ,,Te beginnen in Doetinchem dus, mijn eigen stad. In 2019 hoop ik met de expositie ook naar grotere Nederlandse steden te gaan.'' 

Volledig scherm
De winkel waarin voorheen Duthler zat in de Boliestraat waarin de expositie van het Terracottaleger zal zijn. © DG

Het originele Terracottaleger - Unesco-werelderfgoed - bestaat uit ongeveer 8.000 terracottafiguren. Het zijn grafgiften meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi die leefde in de derde eeuw voor Christus. 

De expositie zal tot 28 december te zien zijn in het winkelpand waar het laatst Houtbrox zat. Het betekent dat de winkel die leeg staat sinds april 2016 tijdelijk is ingevuld. Het pand is ruim 1.000 vierkante meter groot en een van de grootste in de Boliestraat. De entree voor volwassenen is 12 euro, voor kinderen (tot 12 jaar) 8 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek