Volledig scherm
Wedstrijdbeeld uit de laatste wedstrijd tussen MVV en De Graafschap in Maastricht. © Paul Roling

Fans én clubs balen van boycot uitwedstrijd De Graafschap tegen MVV

DOETINCHEM/ MAASTRICHT - Fans van De Graafschap blijven thuis bij de eerste uitwedstrijd van hun club, op vrijdag 16 augustus tegen MVV in Maastricht. De supporters moeten namelijk verplicht met de bus naar Limburg omdat er te weinig parkeerplek is bij het MVV-stadion. Beide clubs balen van de boycot.

,,Voetbal is er voor de fans en het is heel jammer dat zij er niet bij zijn”, zegt algemeen directeur Paul Penders van MVV. ,,Wij zien natuurlijk het liefst dat ons team wordt gesteund door een vol uitvak, dus wij betreuren dit zeer”, zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap, die volop begrip heeft voor de boycot.

Die boycot betekent dat het uitvak in het MVV-stadion leeg blijft over ruim een week. De 400 plekken in dat vak zijn alleen volledig beschikbaar als alle fans met de bus komen. ,,Op ons terrein kunnen maximaal veertig auto’s van uitfans staan. Dat zijn dus 200 supporters, ervan uitgaande dat alle auto’s vol zitten”, zegt MVV-directeur Penders. ,,Als er acht bussen staan kunnen er wél 400 supporters komen.”

‘Veiligheidsprobleem afgeschoven op onze supporters’

Volledig scherm
Hans Martijn Ostendorp op het veld van stadion De Vijverberg. © Jan Ruland van den Brink

De Graafschap-fans mogen hun auto niet elders parkeren, omdat de politie dan de veiligheid van de uitsupporters niet kan garanderen. Dus móeten zij met de bus komen. ,,Door deze beperkende maatregel voor de fans schuiven de autoriteiten hun veiligheidsprobleem af op onze supporters. Dat is de omgekeerde wereld”, zegt Ostendorp.

De supportersverenigingen van De Graafschap noemen de boycot ‘de slechts mogelijke oplossing’ maar zien geen andere mogelijkheid. ‘We willen dat supporters zelf de keuze kunnen maken of ze met de auto of de bus afreizen naar Maastricht’, staat in het gezamenlijke statement van SV Superboeren, Brigata Tifosi, Oldies DTC, SYL Winterswijk, D’ran Neede en Didam on Tour. Zij hebben De Graafschap gevraagd de kaartverkoop voor de wedstrijd te annuleren. Ostendorp laat daarop weten dat de club geen tickets verkoopt voor de wedstrijd tegen MVV.

MVV-directeur Penders baalt flink van de situatie. Hij wil het liefst dat uitsupporters kunnen komen hoe ze dat willen en wil snel met de gemeente Maastricht praten over de geringe parkeerfaciliteiten bij het stadion. ,,Want ik wil dit gedoe niet elke thuiswedstrijd. Bovendien draagt dit absoluut niet bij aan de normalisatie waar wij als clubs en supporters samen hard aan werken”, zegt hij, doelend op maatregelen om voetbalfans zo min mogelijk te beperken bij wedstrijdbezoek.

MVV - De Graafschap begint vrijdagavond 16 augustus om 20.00 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek