Volledig scherm
De actievoerende bloemenvouwers werden voor café De Bank op de foto gezet voor het magazine van de vakbond. © dG

Feestje bloemenvouwers besluit twee jaar lang actievoeren

DOETINCHEM - De bloemenvouwers uit Aalten en Oude IJsselstreek hebben hun bijna twee jaar durende actie tegen het gedwongen werken besloten met een feestje. ,,Jullie streden samen, jullie wonnen samen."

Die woorden waren afkomstig van Ali Aklalouch, een van de FNV-bestuurders die de bloemenvouwers heeft bijgestaan in hun verzet. 

Een collega van hem las de woorden van Aklalouch voor, zelf kon de FNV-er niet bij het feestje aanwezig zijn. Hij keek tevreden terug op ,,een explosie aan acties, vergaderingen in het gemeentehuis, een petitie, bezoeken aan raadscommisies en de gemeenteraden. En als er eens een week geen actie was werden er kunstbloemen bij de burgemeester bezorgd."

Geen loon

Eind februari werd er een akkoord bereikt tussen de bloemenvouwers en de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. De bloemenvouwers werkten soms enkele jaren lang gedwongen in fabriekshallen in Dinxperlo en Ulft. Ze kregen geen loon, maar alleen hun uitkering, van begeleiding naar een nieuwe baan op de arbeidsmarkt was geen sprake. Volgens de twee gemeenten zou er wel sprake zijn van een reïntegratietraject.

Het actiecomité werd zaterdagmiddag in het Doetinchemse café De Bank opgeheven. In totaal krijgen 305 mensen financiële compensatie voor de gewerkte uren. Die is 2300 euro netto voor elk gewerkt jaar. Het hoogste bedrag dat wordt uitgekeerd is 5500 euro. Ook de Belastingdienst is in de overeenkomst betrokken.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek