Het paasvuurin Zieuwent is één van de vele evenementen dat is geschrapt vanwege de coronamaatregelen.
Volledig scherm
Het paasvuurin Zieuwent is één van de vele evenementen dat is geschrapt vanwege de coronamaatregelen. © Jan Ruland van den Brink

Festivals geschrapt, toernooien gecanceld: deze Achterhoekse evenementen gaan niet door

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - De nieuwe maatregelen die maandagavond door het kabinet bekend zijn gemaakt om de coronacrisis te beteugelen, hebben gevolgen voor veel evenementen in de Achterhoek. Tot 1 juni zijn alle samenkomsten verboden.

Dat betekent onder meer dat geen enkel paasvuur in de Achterhoek nog doorgaat. De organisaties van sommige vuren hadden dit vorige week al zien aankomen. Ook de vieringen van Koningsdag (27 april) in de verschillende plaatsen gaan niet door en alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding van de Achterhoek en de bijbehorende festivals zijn geschrapt.

Dit geldt onder meer voor het openluchtspel 75 jaar Bevrijding van de Achterhoek  van 15 tot en met 19 april in Halle, met ook een re-enactmentkamp en educatief programma. Het openluchtspel is verplaatst naar naar 20 tot en met 23 mei 2021, reeds gekochte kaarten blijven geldig.

Ook het reeds uitverkochte Van Bezetting Tot Vrijheid, 75 jaar bevrijding! op 5, 6 en 7 juni in Etten is afgelast. Het openluchtspektakel wordt verzet naar een jaar later: vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021.

De volgende evenementen en activiteiten gaan zeker niet door.

Doetinchem

De muurschildering op het Joop Sarsplein in Doetinchem.
Volledig scherm
De muurschildering op het Joop Sarsplein in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Het openingsweekend van het Joop Sarsplein (11 en 12 april) in de Grutstraat is geschrapt, net als het gratis festival Achterland, op 29 en 30 mei en 1 juni, voorheen bekend als de Parkparade.

Voor het driedaagse festival DjazzVibes in de straten van Doetinchem, in het weekend van 5, 6 en 7 juni, wordt naar een nieuwe datum gezocht. Waarschijnlijk wordt het muziekevenement verplaatst naar ergens in augustus of september.

De komende edities van de Nieuwscafés van De Gelderlander in De Gruitpoort. Dat is altijd de eerste zondag van de maand, het gaat dus om het Nieuwscafé van 5 april en dat van 3 mei. Ook het Nieuwscafé van ‘juni’ gaat niet door. Dat zou worden gehouden op 31 mei of 1 juni op festival Achterland, wat dus ook is geschrapt.

Oude IJsselstreek

Het Hootchie Koe festival, op 8, 9 en 10 mei in Varsseveld. Onder meer Van Dik Hout en Waylon zouden hier komen optreden.

De Hemelvaartfeesten op het DRU-Park in Ulft, op 21 en 23 mei. Voorheen bekend als Festivaart, en nu bestaand uit twee festivaldagen met Coverland op 21 mei en Qmusic The Party FOUT XXL op 23 mei. 

De grote kunstmanifestatie Huntenkunst in de SSP-Hal in Ulft. Trekt elk jaar tientallen kunstenaars en duizenden bezoekers, maar de 28ste editie op 15, 16 en 17 mei gaat niet door.

Lees verder onder de foto.

Huntenkunst 2019.
Volledig scherm
Huntenkunst 2019. © Jan Ruland van den Brink

Oost Gelre

Het zilveren jubileum voor de Dweilorkestendag in Groenlo op 21 mei moet een jaartje worden uitgesteld. Dweilorkestendag trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Het Over de Top Festival in Lichtenvoorde op 30 en 31 mei. Dertig bands en vijftien dj’s zouden optreden op vijf podia. De organisatie bereidt zich alvast voor op volgend jaar: ‘Dan gaan we voor de mooiste editie van Over De Top Festival ooit! Noteer daarom alvast 22 en 23 mei 2021’.  

Winterswijk

Nieuwscafé van De Gelderlander in Winterswijk.
Volledig scherm
Nieuwscafé van De Gelderlander in Winterswijk. © Theo Kock

Op Hemelvaartsdag 21 mei zou de eerste editie zijn van Heel Winterswijk zingt Hollands, met onder meer Roy Donders, John West en Doetinchemmer Tinus Hoekstra. De organisatie zoekt nu naar een datum later dit jaar.

De Nieuwscafés van De Gelderlander in Sociëteit Het Pakhuys, eens in de twee maanden. De editie van komende vrijdag (27 maart) was al geschrapt, daar komt nu de editie bij van vrijdag 29 mei.

Bronckhorst

De derde editie van Heel Holland Hakt zou er met Heel Holland Host op de zondag een zusje bij krijgen. Maar beide evenementen (25 en 26 april) op het terrein van Vleesboerderij Garritsen gaan niet door. Mensen die tickets hebben krijgen het geld zo snel mogelijk teruggestort.

De traditionele broodweging van roggebroden op boerderij Muldersfluite tussen Hengelo en Zelhem, op Hemelvaartsdag, met onder meer een boerendansgroep en blaaskapel en daarna de verkoop van de broden, met opbrengst voor een goed doel, voor het oog van tientallen toeschouwers.

Ook de Kunstwandelroute in Hummelo, die van 12 april tot 1 juni zou worden gehouden, gaat niet door.

Lees verder onder de foto.

De traditonele brodweging op de Muldersfluite.
Volledig scherm
De traditonele brodweging op de Muldersfluite. © Jan Ruland van den Brink

Doesburg

Zowel de Montmartre Markt op zondag 26 april als de 10de editie van de Hanze Boeken-en Kunstmarkt op zondag 3 mei zijn geannuleerd. Er staan dit jaar nog zes andere Montmartre Markten gepland in Doesburg, daarover wordt later een beslissing genomen, laat de organisatie weten. De Hanze Boeken - en Kunstmarkt wordt doorgeschoven naar volgend jaar.

Het Doesburgs Hanzefeest is verplaatst van 13 juni naar zaterdag 5 september. Van een afgelasting, zoals in 2019, wil de organisatie nog niets weten. Aan het evenement in de binnenstad werken elk jaar circa 500 Doesburgers mee.

Sport

Vier internationale voetbaltoernooien voor jeugdspelers gaan niet door. Het gaat om de toernooien in het pinsterweekend (30 en 31 mei) voor O19 in Ruurlo en O12 bij RKZVC in Zieuwent. En een week later (5, 6 en 7 juni) zijn ook de toernooien voor O19 in Terborg en het Marveldtoernooi voor 015 in Groenlo geschrapt.

Het Nederlands Kampioenschap dynamic tennis op 19 april in de Sport- en Turnhal Spoorzone in Winterswijk is geannuleerd. Er zouden zo’n zeventig deelnemers (senioren en jeugd) strijden om de titels.

Onduidelijk

Het is nog maar de vraag of Steve Gammage het 10-jarige bestaan van zijn bierbrouwerij in Rha kan of gaat vieren in het weekend van 6 en 7 juni.
Volledig scherm
Het is nog maar de vraag of Steve Gammage het 10-jarige bestaan van zijn bierbrouwerij in Rha kan of gaat vieren in het weekend van 6 en 7 juni. © Ronald Hissink

Van sommige evenementen die net ná de datum van 1 juni worden gehouden, is vooralsnog onduidelijk of deze doorgaan. Het gaat onder meet om het Bronckhorster Craft Beer Festival in Rha, met veertien internationale brouwerijen uit onder meer Nederland, Estland, Schotland, België, Engeland en Amerika. Of daarmee het 10-jarige bestaan van de Achterhoekse brouwerij gevierd kan worden op 6 en 7 juni, is de vraag. De brouwerij wil hier uiterlijk in de eerste week van mei een besluit over nemen.

Voor wat latere data gaat het om Mañana Mañana in Vorden (18 tot en met 21 juni) en de Zwarte Cross (uitverkocht), van 16 tot en met 19 juli op festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde. Beide festivals worden georganiseerd door De Feestfabriek, dat voorlopig laat weten dat beide festivals niet geschrapt worden.

Wilt u iets toevoegen aan dit overzicht of houdt u een evenement dat wél doorgaat? Stuur dan een e-mail naar redactie.achterhoek@gelderlander.nl

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek