Volledig scherm
© ANP

Fikse stijging scooterdiefstal in omgeving Doetinchem

DOETINCHEM - Zet je scooter deze weken extra goed op slot. Er worden de laatste tijd veel scooters in Doetinchem en omgeving gestolen. ,,In september waren het er al zes stuks, terwijl de maand pas een paar dagen oud is’’, aldus een woordvoerder van de politie. 

Volledig scherm
Gevonden scooter in omgeving Doetinchem © Politie Doetinchem

Het aantal scooterdiefstallen stijgt al een tijd. Aan het begin van het jaar waren het er drie tot vier per maand. In juli en augustus is dit aantal verdubbeld naar ongeveer acht. De kans is groot dat september deze stijgende lijn voortzet. 

Niet alleen in Doetinchem worden brommers en scooters gestolen. In heel Nederland is een stijging van bijna 2 procent te zien. Toch verklaart dit percentage niet de huidige diefstalgolf. Of deze wordt veroorzaakt door een georganiseerde groep kan de politie niet bevestigen.

Gericht op omgeving Doetinchem

Het lijkt er in ieder geval op dat de dieven zich vooral op Doetinchem en omgeving focussen. De politie in de Liemers heeft namelijk geen toename van scooterdiefstallen geconstateerd. De woordvoerder vertelt: ,,Er zijn dit gehele jaar twaalf scooterdiefstallen geweest en nog een paar pogingen tot diefstal. Het valt dus heel erg mee.’’  

Dit wordt ook bevestigd door de scooterhandelaren uit deze omgeving. Ter Heerdt Tweewielers uit Duiven ziet geen opmerkelijke stijging, terwijl scooterhandelaar La Souris in Doetinchem er veelvuldig mee te maken krijgt. De klanten van La Souris komen dan ook niet uit de stad. Ook de omgeving rondom Doetinchem heeft last van de diefstallen. De dieven zijn ook niet zo selectief. De politie meldt dat er geen opvallende voorkeur voor bepaalde merken of prijsklassen is. Wel worden de afgelopen dagen steeds meer scooters teruggevonden die ergens zijn 'gedumpt'. 

Dumpen

De reden waarom scooters worden gedumpt, is veelal omdat gestolen scooters in Nederland niet doorverkocht kunnen worden. Op het moment dat een dief de scooter aan een handelaar aanbiedt wordt het kenteken gecontroleerd. Als de scooter gestolen is wordt het direct door de handelaren opgemerkt. De dieven verkopen dan ook alleen de losse onderdelen. Een werknemer van Ter Heerdt Tweewielers stelt dat ze de restanten later ergens dumpen, zoals mogelijk ook in Doetinchem het geval is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek