Volledig scherm
© Roland Heitink

Flinke ravage door plofkraak bij supermarkt Doetinchem

DOETINCHEM - Bij een plofkraak vannacht rond 04:00 uur bij de pinautomaat in de muur van de Coop aan de Slotlaan in Doetinchem is een grote ravage ontstaan. Veel dakpannen zijn van het dak gevallen, een deel van de muur is eruit geblazen en een ander deel is ontzet.

Volgens de politie gaat het om meerdere daders die in een donkergrijze stationwagen zijn weggereden in de richting van de Bongerd. Of zij geld hebben buitgemaakt uit de pinautomaat van de ABN AMRO is niet bekend. Naar de auto is volgens de politie nog gezocht, maar die is niet meer gezien.

Knal
Een buurtbewoner werd 's nachts wakker van de knal. Hij zegt dat zijn vloer trilde. Uit het raam kijkend zag hij een man met een helm bij de ontplofte pinautomaat staan en een donkere Audi stationwagen die kwam aangereden. Daar stapten drie mannen uit die van de gehelmde man een pakketje kregen overhandigd. De drie reden er in de auto vandoor, terwijl de man met de helm te voet vertrok.

De politie zegt het verhaal van een man met een helm niet te kennen, gaat uit van vier mannen en houdt er rekening mee dat de vluchtauto ook een BMW kan zijn.

Alcohol
De plofkraak heeft het pand van de Coop flink beschadigd. De slijterij, die bij de supermarkt inzit, is volledig vernield. Volgens winkelmanager Udo Tomassen loopt de alcohol uit de flessen. De winkel is vanochtend vanwege de kraak en het onderzoek nog gesloten.

Het pand is bouwkundig niet veilig om te betreden. Omdat de gevel is ontzet moeten er maatregelen getroffen worden om te zorgen dat het gebouw niet instort. Tomassen zei eerder vanochtend dat hij hoopte de supermarkt vandaag nog wel te kunnen openen. Of dat gaat lukken is de vraag.

Metingen
Omdat de politie bij het binnengaan van het pand een vreemde lucht rook is de brandweer ingeschakeld om metingen te verrichten. Ook vanwege het gevaar van mogelijk gas is het pand niet veilig om te betreden.

Afzetting
Bij de plofkraak vielen geen gewonden. Het gebied rond de winkel is wel afgezet. Door die afzetting kunnen omwonenden aan de westkant hun wijk niet in via de Slotlaan. De enige manier om nu de wijk uit of in te komen is via diezelfde Slotlaan aan de oostzijde van de wijk De Huet.

Overval
De supermarkt aan de Slotlaan was eerder het toneel van een overval. In mei 2008 wachtten twee gewapende mannen met steekwapens 's ochtends om 07:30 uur de winkeleigenaar en een medewerker op. Eenmaal in de winkel, toen nog een Super de Boer, wist een van de twee bedreigden te ontsnappen, waarop de overvallers op de vlucht sloegen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek