Volgens landelijk onderzoek zou de Achterhoek een groeiend tekort aan huisartsen krijgen. Maar volgens Huisartsenzorg Oude IJssel zal het zo'n vaart niet lopen.
Volledig scherm
Volgens landelijk onderzoek zou de Achterhoek een groeiend tekort aan huisartsen krijgen. Maar volgens Huisartsenzorg Oude IJssel zal het zo'n vaart niet lopen. © de Gelderlander Doetinchem

Geen paniek, ondanks groeiende druk op huisartsen in de Achterhoek

DOETINCHEM - De Achterhoek krijgt het de komende jaren steeds moeilijker om de huidige huisartsenzorg overeind te blijven. Dat zou blijken uit landelijk onderzoek. Maar bij de huisartsen zelf is geen sprake van paniek. ‘Het gaat goed komen’, verzekert Huisartsenzorg Oude IJssel, de overkoepelende organisatie van Achterhoekse huisartsen.

Een team van onderzoekers heeft onderzoek gedaan naar de huidige werkdruk op de huisartsenposten en naar de toekomstige verwachtingen binnen de huisartsenzorg in heel Nederland. De Achterhoek komt daar niet goed uit. Alleen Zeeland scoort slechter. 

De verwachting is dat de regio in 2023 het moet doen met 10 procent minder huisartsen en vijf jaar later zelfs met bijna 20 procent. Vervelende bijkomstigheid is dat de zorgvraag de komende jaren juist flink zal stijgen. In 2028 zal de vraag naar zorg bij de huisartsen toenemen van 18 tot 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

Niet staan te springen

Huisartsen in opleiding zouden niet staan te springen om naar de Achterhoek te komen, terwijl de komende jaren flink wat huisartsen met pensioen gaan. Daarnaast is de verwachting dat de werkdruk een stuk hoger gaat worden, onder andere vanwege de vergrijzing.

De huisartsenorganisatie maakt zich niet zo veel zorgen. Het onderzoek gaat om de gevolgen voor de toekomst bij ongewijzigd beleid en juist de Achterhoekse huisartsen zijn sinds ruim een jaar intensief bezig met allerlei maatregelen om de zorg overeind te houden en te versterken. ‘Wij voorzien daarom geen grote problemen. Tot nu toe lukt het steeds weer om enthousiaste, jonge huisartsen te vinden die een praktijk willen overnemen. Onlangs nog in Ulft, Wehl, Hoog Keppel, Silvolde en 's-Heerenberg', schrijft de organisatie in een persbericht als reactie op het onderzoek. 

Daarnaast werken de huisartsen intensief samen met ziekenhuis, verpleeghuizen en psychiatrie om artsen tijdens hun stageperiode aan de Achterhoek te binden.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek