Gelderland in cijfers: 'Veel' sterfgevallen in Achterhoek, meeste verhuizingen in Wageningen

bevolkingscijfersDOETINCHEM/ WAGENINGEN - In het verspreidingsgebied van De Gelderlander overleden het afgelopen halfjaar relatief de meeste mensen in de Achterhoek. Wageningen kende naar verhouding juist de meeste verhuizingen. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wie de cijfers naast elkaar legt, ziet dat in het eerste halfjaar van 2018 naar verhouding veruit de meeste mensen in de gemeenten Rheden (in totaal 332) en Renkum (222) overleden. In de Achterhoek ligt het sterftecijfer in meerdere gemeenten boven het gemiddelde. In Oude IJsselstreek lieten het afgelopen jaar 245 mensen het leven, in Berkelland waren dat er 266 en in de gemeente Doetinchem 325.

Dat het sterftecijfer in de Achterhoek relatief vrij hoog ligt, is niet iets van de laatste maanden. Dat was vier jaar geleden ook al zo, tonen de cijfers van het CBS aan. Een belangrijke verklaring is de vergrijzing.

Bevolkingskrimp

In de Achterhoek ontbreekt een grote groep mensen tussen de 20 en 40 jaar, concludeerde statisticus en socioloog Manfred te Grotenhuis eerder dit jaar al. Dat deed hij op basis van onderzoek naar krimp, ontgroening en vergrijzing in de streek. Hij voorspelt dat er op termijn een bevolkingskrimp in de Achterhoek ontstaat door de scheve leeftijdsopbouw.

Hoewel de Achterhoek bekend staat als een zogenaamde krimpregio, is daar nu niet of nauwelijks sprake van, stelt Te Grotenhuis. De actuele cijfers van het CBS ondersteunen zijn bewering.

Meeste verhuizingen in Wageningen

Volledig scherm
Studenten krijgen les aan de universiteit van Wageningen. © ANP

Wageningen is naar verhouding de gemeente met meeste nieuwkomers en vertrekkers. Maar liefst 1.964 mensen verlieten de kleine gemeente in de eerste helft van 2018. Daar kwamen er 1.897 voor terug. Alleen in het piepkleine Rozendaal vestigden zich naar verhouding meer mensen. 

Volgens onderzoeksbureau Local Focus hebben de vele wisselingen te maken met het grote aantal internationale studenten dat Wageningen telt. Zij verblijven vaak maar een paar maanden in de stad voor hun opleiding, maar staan wel als inwoner geregistreerd.

Vluchtelingen

Naast Wageningen valt de gemeente Grave op met de nodige verhuizingen. In de Noord-Brabantse plaats staat een asielzoekerscentrum. Vluchtelingen die aankomen bij een azc, worden automatisch ingeschreven bij de gemeente waarin het azc staat, legt Local Focus uit. 'Zodra zij deze gemeente weer verlaten, omdat ze bijvoorbeeld een verblijfsvergunning hebben gekregen en elders gehuisvest worden, worden zij weer uitgeschreven.'

Babyboom in Overbetuwe en Renswoude

Beschuit met muisjes was er de laatste tijd, vergeleken met andere gemeenten, opvallend vaak in Overbetuwe en Renswoude met respectievelijk 232 en 40 geboortes. Net als Rozendaal is Renswoude een kleine gemeente. Een tiental extra geboortes springt dan al snel in het oog.

Volledig scherm
De Achterhoek vergrijst. Het is een belangrijke reden voor het relatief hoge aantal sterfgevallen in het Gelderse gebied. © Thinkstock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Mozaïek
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Mozaïek

    Iets vaker dan goed voor mij is maak ik tussen de middag een omweg en wandel langs het Gelderlander-pand. Aanvankelijk schiet de sloop niet op maar er is nu weinig meer over van het gebouw waarin ik veertien jaar heb gewerkt. Om het verval te vatten maak ik geregeld een foto met mijn iPhone. Ook dit keer. Als ik later met mijn vingers het beeld vergroot zie ik naast de hoop stenen, de gele grijper en het kale staal in een donkere hoek een mozaïek opduiken, dat ooit kleurrijk moet zijn geweest. Wat het voorstelt weet ik niet. In de periode dat ik in het gebouw werkte heb ik het nooit gezien. Het kunstwerk zat in het kantoor van de chef op de eerste verdieping, verborgen achter een gemetselde muur. Ik ben niet de eerste die het blootgelegde mozaïek ziet. Op Facebook is mijn naam getagd in een bericht. De schrijver heeft er een betere foto van het kunstwerk bijgezet. Daaronder veel reacties. Iemand vraagt of er nog iets te redden is. In de wetenschap dat de slopershamer elk moment kan vallen, verstuur ik de volgende morgen direct na het ontbijt drie appjes. Eén naar de sloper, één naar de pandeigenaar en één naar de wethouder. Of er nog pogingen worden ondernomen de bij toeval gevonden kunst te behouden? Ik verwacht dat ze alle drie pas reageren als de bewuste muur geveld is, met als antwoord: ‘Hè, verdorie, ik zie je appje nu pas'. Maar dat gebeurt niet. Er volgen serieuze reacties. Zo serieus dat ik even denk dat de sloop wordt stilgelegd om het mozaïek uit de puinhopen te redden. Dan krijg ik het definitieve antwoord te horen: ‘De sloop is té ver gevorderd om het mozaïek nog te redden'. Dat klink ongeveer als ‘ik zie je appje nu pas'. Toch heb ik er vrede mee. Het is goed zo.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek