Genieten van wijsheid, taal, humor en liefde in de Achterhoek

videoVOORST/DOETINCHEM - En toen was de Dichter des Achterhoeks plotseling met z'n tweeën: Jack Weijkamp en Lucy Legeland. Vlak voor het scheiden van de markt, werd hun geheim onthuld.

Op dinsdagavond 2 mei wordt in Grand Café het Doetinchems Meisje aan de Burg. Van Nispenstraat in Doetinchem bekend gemaakt wie de nieuwe Dichter des Achterhoeks wordt. Als opvolger van Weijkamp en Legeland.

Alles samen

Twee jaar lang hebben ze gedaan alsof ze één dichter waren: Jack Weijkamp. Maar wie hen beter kent, en de gedichten goed heeft gelezen, had het kunnen weten. Want de beide kunstenmakers doen bijna alles samen. Weijkamp: ,,Ik heb ideeën genoeg, maar ze zouden me door de vingers glippen en verdwijnen onder putdeksels als ik in m'n eentje zou werken. Lucy zorgt ervoor dat ze kunnen opstijgen. We vullen elkaar enorm aan.’’

En dus heeft het duo twee jaar lang naam gemaakt als dichter voor de regio. ,,We zijn enorm blij met de ruimte en tijd die we hebben gekregen voor de ontwikkeling van onze rol als Dichter des Achterhoeks. Twee jaar. Echt perfect. Een jaar zou te kort zijn geweest. En na twee jaar is het ook goed geweest’’, vindt Legeland.

Rijke taal

Volledig scherm
Jack en Lucy, nu nog Dichter des Achterhoeks. Foto: Jan van den Brink © de Gelderlander Achterhoek

Weijkamp en Legeland hebben een werkvorm gevonden, die past bij de Achterhoek. Ze stapten samen op de trein in hun woonplaats Zwolle om in Zutphen over te stappen op de bus naar Doetinchem. Soms drukten ze al eerder op de stopknop van de bus. Of trokken verder, diep de Achterhoek in om te wandelen of te fietsen.

Maar wat is dan die Achterhoek, waar de beide dichters in gezamenlijkheid zich over hebben verwonderd? Legeland: ,,Het zijn de mensen zelf. De wijsheid, humor, liefde en tijd. En de grinnik.’’ ,,De rijkdom zit ook in de taal. Met een paar woorden wordt een heel verhaal verteld. Of een groots verhaal terug gebracht tot de kern’’, vult Weijkamp aan.

Tijdloos

Tijd of het tijdloze speelt een belangrijke rol in hun gedichten. ,,Dat klopt", weet Weijkamp. ,,Ik weet dat het in eerste instantie de bedoeling was dat onze gedichten actueel moesten zijn, gelinkt aan de actualiteit in de Achterhoek. Maar als je in het Graafschap Stadion zit, of in het ziekenhuis, of het hospice, dan merk je dat het actuele tijdloos is. Ik zit op dat moment in het stadion, maar voor mij hebben duizenden mensen jaar in jaar uit de wedstrijden van De Graafschap gevolgd. Dat maakt me klein. Het zorgt voor verwondering en verbinding."

Volledig scherm
Jack Weijkamp vlak na zijn benoeming als Dichter des Achterhoeks. © theo kock

De dichters zijn gek op de Achterhoek. Komen hier ook vandaan. Weijkamp uit Ulft en Legeland uit Gendringen. Nu wonen ze in hartje Zwolle. Dat is andere koek. ,,We werken in een klooster. Heel mooi. Daar hebben we alle ruimte en tijd om ons werk te doen. Maar als je in mijn hart kijkt, zou ik straks graag weer terug gaan naar de Achterhoek." ,,Met uitzicht op dat prachtige, weidse land. Ik wil graag van me afkijken", vult Legeland aan.

Ze gaan de tochten door de Achterhoek missen, maar het is ook goed geweest. ,,Het is mooi dat we op 2 mei het stokje kunnen overgeven aan de nieuwe dichter. Ook hij of zij moet de tijd en ruimte krijgen om een eigen werkwijze te vinden. Dat vind ik zelf belangrijk. Iedereen associeert op een eigen manier. We zijn benieuwd naar het nieuwe verhaal.’’

Afscheidskaravaan

Om hun dichterschap te vieren, wordt op 6 mei begonnen met een grootse karavaan door de Achterhoek. Het duo heeft een gedichtenbundel Nieuwkijken, een novelle Walsen en een voorstelling geschreven. De bundel en de novelle worden uitgegeven door Uitgeverij Fagus uit IJzerlo en zijn vanaf die dag te koop.

Volledig scherm
Jack Weijkamp en Lucy Legeland tijdens een optreden.

De voorstelling heet Walsen en toert langs vier bekende pleisterplaatsen in de Achterhoek: Van Hal in Voorst (19 mei), Hotel Bakker in Vorden (2 juni), Het Onland in Doetinchem (9 juni) en De Gouden Karper in Hummelo (23 juni). Hier worden de voorstellingen vervlochten met een driegangendiner. Daarnaast doet de Karavaan der Walsen in mei, juni en juli meer dan dertig tuinen, boomgaarden, stallen en dorpshuizen aan in dorpen, gehuchten en buitenplaatsen in de Achterhoek.

De feestelijke start is zaterdagmiddag 6 mei in IJzerlo voor het pand van de uitgeverij en met medewerking van muziekvereniging Crescendo. Het spektakel begint om half 3 en wordt voortgezet in het lokale dorpshuis met de eerste voorstelling.

De voorstelling met topmuzikanten begint met de boodschap: Er is nog 1 man over in het dorp...

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek