Volledig scherm
De gevelstenen. © Theo Kock

Gevelstenen dominee Van Dijk na zwerftocht weer zichtbaar

DOETINCHEM - Ze zwierven door Doetinchem en lagen in een berging, maar nu zijn ze weer zichtbaar: de gevelstenen van de scholen die dominee Van Dijk (1830-1909) in Doetinchem stichtte. Van Dijk was dominee bij de Christelijke Afgescheiden Kerken en oprichter van diverse scholen en zondagsscholen in de Achterhoek.

In 1864 stichtte hij in Doetinchem de eerste christelijke lagere school van de regio. In 1884 werd die vervangen door een grotere school. Beide instellingen hadden een steen met Bijbelteksten aan de muur.

Baptistenkapel
Na afbraak van de scholen zwierven de stenen door Doetinchem, het laatst lagen ze in de berging van de christelijke basisschool De Haven. Dankzij historische vereniging Deutekom en het Doetinchems Stadsmuseum hebben ze nu een plek gekregen aan de muur van de Baptistenkapel aan het Cauverenpad. Deze kapel werd in 1881 in opdracht van Van Dijk gebouwd.

De gevelstenen worden vrijdag kort na 13.00 uur onthuld door wethouder Maureen Sluiter van cultuur.

Lees een uitgebreide reportage over de gevelstenen en dominee Van Dijk in De Gelderlander editie Achterhoek van donderdag 24 november, of in onze e-paper.

Volledig scherm
Dominee Jan van Dijk. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Volledig scherm
De tweede christelijke school van dominee Van Dijk, in 1884 gebouwd aan het Hovenstraatje. Bij deze school hoort de rechter gevelsteen. De tak op de voorgrond is van een boom die nu nog voor de Media Markt aan de Hofstraat staat. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Volledig scherm
Henk de Haan van historische vereniging Deutekom bij de Baptistenkapel met de gevelstenen. © Theo Kock
  1. Stadse Fratsen: Radio
    Column

    Stadse Fratsen: Radio

    Ergens hoop ik dat ze het aan de bar van café Herfkens in Baak, het dorp waar ik opgroeide, wel eens over mij hebben. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: 'Nooit gedacht dat dat bleue jongetje nog eens stukjes zou schrijven voor de krant.'' Dinsdag loop ik rond kwart voor vier in de middag café Herfkens binnen en constateer dat de kozijnen een likje verf kunnen gebruiken. Eerder die dag ben ik gebeld door iemand van Radio1 of ik in de uitzending wat wil vertellen over bevolkingskrimp in de Achterhoek. Dat zou dan wel ergens ter plekke moeten, maar waar? Baak, zei ik. Zo komt het dat ik even na vier uur midden in Baak, met op de achtergrond de kolossale kathedraal, live op de radio vertel over mijn dorp. Hier voetbalde ik, ging ik naar school en naar de kerk. Ik leg uit dat ik in een klas zat met 23 leerlingen. En dat veertig jaar later in 2011 maar vier kinderen in Baak zijn geboren: drie meisjes en één jongen. Reden voor de voetbalclub - de trots van het dorp - subiet te fuseren met Steenderen, in mijn tijd de aartsrivaal. In de gelagkamer leunt de radioploeg tegen het biljart. Aan de bar zitten vijf of zes gepensioneerde mannen, op gepaste afstand van elkaar. Eén ervan herken ik. Herman, een van de beste klaverjassers die ik ooit heb gekend en de voormalige aanvoerder van ons eerste. Hij voetbalde altijd met een bandage om zijn knie. Herman herkent mij. Ik schud hem de hand en loop dan naar de radioploeg. Uit wat de redacteur van het Hilversumse gezelschap zegt, begrijp ik dat ze al een kort onderhoud met Herman hebben gehad. Ik hoor dat ik daarbij even ter sprake ben gekomen. Een goede voetballer, had Herman gezegd.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek