Hakenkruis gespoten op politiewagen in Doetinchem.
Volledig scherm
Hakenkruis gespoten op politiewagen in Doetinchem. © Politie

Hakenkruis gespoten op politiewagen in centrum Doetinchem, ook stadhuis beklad met ‘Adolf Hitler’

updateDOETINCHEM - Eén of meerdere vandalen hebben afgelopen nacht een politiewagen beklad in het centrum van Doetinchem. Agenten hadden de wagen geparkeerd op het Simonsplein in de binnenstad en zagen bij terugkomst dat één van de autodeuren was bespoten met zilvergrijze spuitverf.

Het symbool lijkt op een slordig gespoten hakenkruis. De Doetinchemse wijkagent Mikel Kleinpenning maakt op Twitter melding van de bekladding van het dienstvoertuig en heeft er ‘heel weinig woorden voor’. ,,Ook op de motorkap stond een hakenkruis en andere delen van de auto waren bespoten”, zegt hij. De wagen moet naar een schadeherstelbedrijf om de bekladdingen te verwijderen, onduidelijk is of de spuitverf schoongemaakt kan worden of dat de politiewagen opnieuw gespoten moet worden.

Volgens Kleinpenning zijn er meer meldingen van bekladdingen in Doetinchem, bij de politie zijn drie plaatsen bekend waar met dezelfde kleur graffiti bekladdingen zijn aangebracht. ,,Die liggen op verschillende plekken in de stad”, zegt Kleinpenning.

‘Adolf is my hero’ op stadhuis

Eén van die plekken is het stadhuis van Doetinchem. Op één van de buitenmuren staat een onsamenhangende tekst, waarin gerefereerd wordt aan Adolf Hitler, te weinig doden en Iriszorg. Op andere muren zijn ook hakenkruizen te zien en de tekst ‘Adolf is my hero’. De bekladdingen worden verwijderd van het stadhuis door schoonmakers.

Kleinpenning verwacht in ieder geval vandaag nog geen dader te kunnen aanhouden, maar hoopt daar in de loop van de week meer duidelijkheid over te hebben. Kleinpenning vraagt mensen van wie de eigendommen ook beklad zijn, zich te melden zodat dat meegenomen kan worden in het onderzoek. ,,Hoe meer informatie we hebben, hoe groter de kans is dat we de dader(s) kunnen aanhouden.”

Het bekladde stadhuis van Doetinchem wordt schoongemaakt.
Volledig scherm
Het bekladde stadhuis van Doetinchem wordt schoongemaakt. © DG

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek