Volledig scherm
Ajax-fans treuren om het verloren kampioenschap in het uitvak van De Vijverberg na het gelijkspel tegen De Graafschap in het seizoen 2015/2016. © Pim Ras Fotografie

Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioensfeest te vieren, met of zonder wedstrijdkaartje

Doetinchem moet zich op gaan maken voor een Amsterdamse invasie, als het aan de F-Side ligt, de harde kern van Ajax-supporters. Zij willen daar hun eventuele kampioenschap vieren, ook al hebben ze geen kaartje voor de wedstrijd. Ze vinden dat ze te weinig kaarten krijgen voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap en zijn boos dat de wedstrijd is verplaatst. Drie jaar geleden kwamen Ajax-supporters ook hun kampioenschap ‘vieren’, dat ging toen helemaal mis.

Door Nanne Nicolasen

De KNVB heeft het programma voor de laatste twee speelronden van de eredivisie aangepast, omdat Ajax een ronde verder is in de Champions League en de finale van de nationale beker speelt hebben ze een vol programma. Om ze ruimte te geven voor Europees succes is speelronde 33 verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei om 19.30 uur. Daardoor is de thuiswedstrijd van Ajax op zondag 12 mei tegen FC Utrecht niet meer de laatste van het seizoen, maar de wedstrijd tegen De Graafschap is nu mogelijk de kampioenswedstrijd van Ajax. 

Supporters zijn bang dat ze die wedstrijd missen. Ook vinden ze het aantal kaarten dat ze krijgen te weinig. Het uitvak van De Vijverberg, het stadion van De Graafschap, biedt plaats aan 550 toeschouwers. Ze opteren daarom dat de KNVB een ander stadion voor ze regelt. ‘Zo niet, dan wijken ze maar uit naar Arnhem of Enschede om een stadionnetje af te huren’, zeggen ze in een statement op hun website.

Stadionverbod dreigt bij doorverkoop kaarten

Volledig scherm
Confrontatie tussen Ajax-supporters en de ME na de wedstrijd tegen De Graafschap in mei 2016. © GinoPress B.V.

Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, had vrijdagmiddag overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en houdt vooralsnog het hoofd koel. ,,We begrijpen heel goed dat de wijziging van het programma niet optimaal is en dus bij partijen emoties oproept”, zegt Boumans. ,,Maar we vertrouwen ook op het gezonde verstand van alle betrokkenen in aanloop naar en op 15 mei. Als het nodig is nemen we met de politie en het OM passende maatregelen. We zullen daarom de situatie goed volgen de komende weken. Wat ons betreft gaat de wedstrijd gewoon door.”

Algemeen directeur van De Graafschap Hans Martijn Ostendorp laat weten dat er geen extra kaarten beschikbaar komen voor Ajax-supporters. ,,Ons stadion is tot de allerlaatste stoel uitverkocht.” Anderhalve week geleden werd door De Graafschap al gewaarschuwd dat supporters hun kaarten niet mogen doorverkopen aan anderen, bijvoorbeeld aan Ajax-supporters. ,,Doen ze dat wel, dan riskeren ze een stadionverbod.”

De harde kern van Ajax wil dat er aan hun verzoek wordt voldaan, anders komen ze massaal feestvieren in Doetinchem. Drie jaar geleden dacht Ajax ook kampioen te worden in Doetinchem, maar ze speelden gelijk tegen De Graafschap, waardoor PSV er met de kampioensschaal vandoor ging. Ajax-supporters vochten vervolgens met ME in de wijk rondom het stadion. 

Quote

‘Zo niet, dan wijken ze maar uit naar Arnhem of Enschede om een stadionne­tje af te huren.’

F-Side, harde kern Ajax-supporters op hun website

Gastvrij

Voor De Graafschap-directeur Ostendorp is het geen reden de wedstrijd zonder uit-publiek te spelen. Al blijven zij de situatie nauwlettend monitoren, samen met politie en de gemeente Doetinchem. ,,De wedstrijd moet een veilig feest zijn voor iedereen. Ook willen wij een gastvrije voetbalstad zijn. We hopen dat onze gasten zich als goede gasten gedragen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek