Volledig scherm
PREMIUM
Een medewerker van de Landelijke Eenheid van de politie met 3D-scanner legt de omgeving van het ongeluk in Doetinchem vast. © Janko van Sloten

Het nieuwe high-tech snufje van de politie zit in een rugzak: ‘Geen ander Europees korps heeft dit’

DOETINCHEM/ DRIEBERGEN - Een rugzak vol camera’s en scanners om de plek van een verkeersongeluk of ontploffing sneller en minutieus in kaart te brengen. Het is één van de nieuwste high-tech snufjes van de Nederlandse politie, die onlangs werd ingezet na een verkeersongeluk in Doetinchem.

Uiterst voorzichtig tilt inspecteur Toine Voeten een bijzonder ogende rugzak uit een grote metalen koffer. Op het hoofdkantoor van de landelijke politie in Driebergen blijkt al snel waarom. ,,Inclusief software kost dit apparaat ongeveer 300.000 euro’’, zegt het lid van het Expert Team Visualisatie & Reconstructie (ETVR).

Het ‘apparaat’ waar hij het over heeft, is de zogenoemde ‘3D-backpack’. Die helpt de politie sinds kort om de plek van een verkeersongeval nog sneller en tot op de millimeter nauwkeurig op beeld vast te leggen. Maar de hypermoderne rugzak kan ook na een ontploffing of een ander groot incident worden ingezet. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek