Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Het piept en kraakt in de GGZ: ‘Er wordt geschermd met cijfertjes, maar te weinig naar de praktijk geluisterd’

Het kan zo niet langer met de psychiatrische zorg in Nederland. Medewerkers van de Gelderse zorginstelling GGNet luiden de noodklok. Psychotische mensen belanden op straat.

Bij een gedwongen opname is het de wettelijke verplichting van een instelling om een passend ‘bed’ te vinden. Maar dat laatste verloopt uiterst moeizaam. 

Quote

De zorg moet weer om de patiënt draaien, en niet om de centen

Gert Müller, GGNet-therapeut

,,We zoeken door het hele land naar een bed en soms wordt zelfs uitgeweken naar België. Bij een vrijwillige opname wordt soms zelfs helemaal geen bed gevonden. Dan zitten patiënt, familie en vrienden met de handen in het haar. Zo’n zoektocht kan dagen duren. Ik heb wel eens het gevoel naar een brand te worden gestuurd, maar dan zonder bluswater”, verklaart een medewerker van GGNet in gesprek met De Gelderlander.

Uit vrees dat hij zijn baan verliest wil hij niet met naam en toenaam in de krant, drie andere medewerkers die aan de bel trekken over de in hun ogen zorgelijke situatie in de geestelijke gezondheidszorg ook niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek