Het waren zulke lieve aaibare varkens, maar zelfs de krulstaart ligt nu in de diepvries

VIDEOOmdat verslaggever Ellen Willems wil weten wat ze écht eet, is ze sinds een jaar varkenshouder. Vier biggen bracht ze groot in haar wei. Met een karretje achter de auto bracht ze de dieren naar het slachthuis.

De saucijzen zitten per twee in een vacuümzak. De snippers vlees, die zijn overgebleven van het varken, zijn als een deeg in de varkensdarm gestopt. Ze kleuren mooi bruin in de hete boter. En de eerste hap? Die eet ik met smaak op een boterham met een beetje zuurkool.

‘Ga je deze varkens slachten?’ Het is de meest gestelde vraag het afgelopen jaar. Mijn vier varkens lopen in een semi-openbaar toegankelijke tuin en zijn met hun rode haren en vlekken heel aaibaar. ‘Ja’, antwoord ik altijd. Ik neem het besluit dat ze naar de slager gaan. Ik eet geregeld vlees en dan zou ik op z’n minst ook die stap moeten kunnen zetten.

Hier struinen de varkens nog nietsvermoedend door de tuin.
Volledig scherm
Hier struinen de varkens nog nietsvermoedend door de tuin. © Jan van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek