Het horecaplein in aanbouw. De stalen stellage is een verwijzing naar het Gelderlanderpand dat op deze plek stond en ook zo'n staalconstructie had.
Volledig scherm
Het horecaplein in aanbouw. De stalen stellage is een verwijzing naar het Gelderlanderpand dat op deze plek stond en ook zo'n staalconstructie had. © DG

Horecaplein Doetinchem gaat pas in april 2020 open

DOETINCHEM - Het horecaplein - het zogenaamde Joop Sarsplein - aan de Grutstraat in Doetinchem wordt pas in april 2020 in gebruik genomen als terras. In oktober wordt het plein, dat komt op de plek van het gesloopte Gelderlanderpand, opgeleverd. 

,,Maar dat is niet de tijd van het jaar om het terras te openen”, zegt Walter Hendrixen, uitbater van Stadsbrouwerij Hendrixen, wiens kinderen Christie en Rick eigenaar zijn van het plein. Het straatwerk op het plein begint deze week.

Koningsdag

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het horecaplein Koningsdag 2019 open zou gaan. Toen duidelijk was dat dat niet lukte werd ernaar gestreefd deze zomer te openen. De invulling van het plein - waar onder meer lessenaars op hoogte komen met daarop het glas-in-loodraam dat in het Gelderlanderpand zat - loopt volgens een woordvoerder van de gemeente Doetinchem vertraging op. Het idee is dat zonlicht door het glas-in-lood schijnt en voor een kleurenspel op het plein zorgt.  

,,Er is vertraging met de levering van het metaal en ook de lessenaars”, zegt de woordvoerder. ,,Daarvoor stond een levertijd van zes tot acht weken, maar uiteindelijk duurde het achttien weken. Bovendien bleek het plaatsen van het glas-in-lood in de lessenaars lastig. Diverse partijen hebben de opdracht teruggegeven. Nu is er een andere leverancier mee bezig.”

Ovink

De staalconstructie die nu zichtbaar is, is een verwijzing naar het gesloopte Gelderlanderpand. Dit pand, in de jaren vijftig ontworpen door architect Jan Ovink, was gebouwd met een dergelijke staalconstructie.

De gemeente wil - samen met eigenaar Hendrixen en de provincie Gelderland - het horecaplein in oktober officieel openen. Een datum is nog niet vastgesteld. Het Joop Sarsplein is vernoemd naar de in 2017 overleden Joop Sars, vanwege zijn verdiensten voor de binnenstad. Met het plein wil de gemeente een overloop creëren voor de Grutstraat, de uitgaansstraat waar het met name tijdens evenementen extreem druk kan zijn. 

De inrichting van het plein kost 639.000 euro. Drie ton wordt betaald door de gemeente Doetinchem. Hendrixen, die de sloop van het Gelderlanderpand bekostigde, steekt 125.000 euro in de aanleg. Daarnaast is er een provinciale subsidie van 214.000 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek