Het voormalige pand van De Gelderlander dat inmiddels in handen is van Walter Hendrixen.
Volledig scherm
Het voormalige pand van De Gelderlander dat inmiddels in handen is van Walter Hendrixen. © Archieffoto Jan Ruland van den Brink

Horecaplein in Doetinchem met plek voor terras, pergola én glas-in-lood-raam

DOETINCHEM - Een centraal terras, een pergola, bomen en klimplanten en uiteraard het glas-in-lood-raam van het Gelderlanderpand. Dat zijn de ingrediënten voor het horecaplein dat moet verrijzen tegenover grand café Hendrixen in de Doetinchemse Grutstraat. 

Volgende week wordt begonnen met de sloop van het pand waar dagblad De Gelderlander tot augustus 2015 huisde, in 2016 kocht horecaondernemer Walter Hendrizen het pand. Nadat geen nieuwe invulling voor het pand werd gevonden, besloot Hendrixen om een horecaplein te creëren. Daarvoor moet het Gelderlanderpand eerst worden gesloopt.

Ontwerp

In september zijn er drie ontwerpsessies geweest met omwonenden, ondernemers en deskundigen. Thema's die alle partijen belangrijk vinden, zijn ontmoeting en verbinding en ruimte voor vergroening. Ook willen ze overlast en verrommeling op het horecaplein voorkomen. 

Het glas-in-lood-raam en het trapportaal van het nog te slopen Gelderlanderpand moeten van de gemeente behouden blijven. Het raam is een verwijzing naar de Spoetnik, een door de Russen gelanceerde satelliet, en komt op het plein terug in de vorm van drie zogenaamde lessenaars.

Koningsdag

De gemeente verwacht dat het Gelderlanderpand in januari 2019 gesloopt is. Het horecaplein, dat naar de in 2017 overleden Joop Sars wordt genoemd, moet rond Koningsdag zo goed als klaar zijn. 

Het glas-in-lood-raam in het voormalige Gelderlanderpand.
Volledig scherm
Het glas-in-lood-raam in het voormalige Gelderlanderpand. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek