Volledig scherm

In beeld: COA geeft uniek kijkje achter deuren van De Kruisberg

DOETINCHEM - Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) zorgt voor de huisvesting van vluchtelingen en begeleidt hen. Op procesopvanglocatie De Kruisberg in Doetinchem werken namens het COA 35 mensen. Ze werken in twee diensten: van 7.00 tot 15.30 en van 13.30 tot 22.00 uur.

In deel twee van de Kruisberg Kronieken een kijkje achter de schermen van het COA. De foto's zijn van Theo Kock.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de fotoreportage. Deel 1 van de Kruisberg Kronieken is HIER terug te zien.

Huismeester Robin Geven inspecteert vandaag kamers van bewoners die de Kruisberg verlaten om naar een azc te gaan. Hij loopt door de gang met voormalige cellen en klopt bij een rode deur aan. „Coa!”
Samen met de bewoner die weggaat bekijkt Geven (rechts) vervolgens diens deel van de ruimte en de spullen. Alles blijkt in orde. Morgen slaapt er een andere vluchteling.

Volledig scherm

Als de deur opengaat kijken we in een voormalige gevangeniscel. Twee gestapelde bedden, een koelkastje, een bureautje, een afgeschot toilet, een dubbele kast en een televisie, dat is het. Hooguit drie bij vier meter. Hier wonen twee vluchtelingen.

Volledig scherm

Een vluchteling heeft net zijn kamer leeggemaakt. met zijn tassen staat hij klaar om vanuit de Kruisberg te vertrekken naar een asielzoekerscentrum.

Volledig scherm

Het vinden van plekken in azc’s voor mensen die procesopvanglocatie (POL) De Kruisberg verlaten, het regelen van het vervoer: het hoort allemaal bij de taken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is, kort gezegd, verantwoordelijk voor het verblijf van de vluchteling in Nederland, van zijn binnenkomst tot het moment dat hij een status en een huis heeft, of dat hij weer vertrekt.

Volledig scherm

Om 10.00 uur gaat de infobalie open. Hier krijgen de bewoners hun dagkaart voor het openbaar vervoer als ze naar hun advocaat moeten, of verhuizen naar een azc. Ze kunnen er ook terecht met vragen.
Voor de deur staat een flinke rij. Het zijn bijna allemaal Syrische mannen. Een voor een zijn ze aan de beurt. Een jonge, westers uitziende man (tweede van links op de foto) trekt de aandacht. Hij heeft zojuist zijn papieren gekregen voor de transfer naar azc Almelo. Buiten zegt hij:. „Hallo. Ik ben Abdullah, ik kom uit Syrië. Ik ben 18 jaar. Ik heb in Dubai voor tandarts gestudeerd. Hier wil ik mijn studie weer oppakken, aan de universiteit in Amsterdam. Maar nu moet ik weg.”

Hij geeft me vluchtig een omhelzing, pakt zijn tas en is weg. Ik word geraakt door de vanzelfsprekendheid van het gebaar.

Deze beeldreportage is geïnspireerd op een reportage in De Gelderlander, editie Achterhoek, van zaterdag 11 juni, te lezen via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Een kamer voor een vluchteling die net is gearriveerd op De Kruisberg. © Theo Kock

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek