Volledig scherm

In beeld: de zorg aan asielzoekers op De Kruisberg

DOETINCHEM - Het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA) levert huisartsenzorg aan asielzoekers op honderd locaties in Nederland. De Kruisberg in Doetinchem is daar één van. Elke nieuwe vluchteling in Nederland doet een medische intake bij het GCA. Daarnaast zijn er inloopspreekuren. Het GCA, een zelfstandig onderdeel van ziektekostenverzekeraar Menzis, bestaat sinds 2009.

In deel 6 van de Kruisberg Kronieken een kijkje achter de schermen van het Gezondheidscentrum Asielzoekers. De foto's zijn van Jan van den Brink.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de fotoreportage. De eerdere afleveringen van de Kruisberg Kronieken zijn HIER terug te zien.

Anouk Mast-Storm is huisarts. Ze heeft een praktijk op De Huet in Doetinchem. Daarnaast werkt ze één dag in de week op het GCA. In haar spreekkamer meet ze de bloeddruk van Mohamad-Rafat Jomah (65). Die was bij een vorig consult te hoog.
Mast-Storm is op De Kruisberg gaan werken uit nieuwsgierigheid. „Ik vond het spannend om onderdeel te zijn van iets dat zo in de actualiteit is.”
Ze heeft inmiddels gemerkt dat Syriërs uit een cultuur komen waar voor alles een pilletje wordt voorgeschreven. „Als ze komen met een verkoudheid willen ze antibiotica. Ik leg dan uit dat antibiotica niet helpt tegen een virusinfectie en dat de verkoudheid vanzelf overgaat. Soms raken we dan in een discussie, maar uiteindelijk begrijpen ze het wel.”

Volledig scherm

Mohamad-Rafat Jomah (65) is via Turkije en Griekenland naar Europa gevlucht. „Nederland is een mooi land”, zegt hij. „Het is als een bos bloemen. Ik hoop dat wij een kleine bloem er bij kunnen zijn.”

Volledig scherm

Ja, ook verpleegkundige Chantal Müller moet wel eens huilen tijdens haar werk. Zoals die keer dat er een Syrische man voor de medische intake kwam. „Hij was een boodschap gaan doen en toen hij terugkwam was zijn huis gebombardeerd. Zijn vrouw lag dood voor het huis, hun 2-jarig dochtertje lag naast haar en riep ‘Papa, papa!’ Hij nam haar op en ze overleed in zijn armen. We hebben met zijn drieën gehuild, de man zelf, de tolk en ik. Het gebeurt niet vaak. Het is heel erg. En het is tegelijk het mooiste moment dat ik heb meegemaakt in mijn spreekkamer.

Deze beeldreportage is geïnspireerd op een verhaal in De Gelderlander, editie Achterhoek, van zaterdag 9 juli. De krant is al e-paper te downloaden via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Huisarts Anouk Mast-Storm controleert vluchteling Mohamad-Rafat Jomah. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Verpleegkundige Chantal Müller. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Mohamad-Rafat Jomah (65) is via Turkije en Griekenland naar Europa gevlucht en zit nu op De Kruisberg. © Jan van den Brink

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek