Volledig scherm

In beeld: geen blote jurkjes bij kledingwinkel voor vluchtelingen

DOETINCHEM - 40 vrijwilligers werken dagelijks om de vluchtelingen op De Kruisberg van kleding te voorzien.Tien van hen staan in de winkel, 30 werken er bij het inzamelen en sorteren van de kleding.

In deel vier van De Kruisberg Kronieken over procesopvanglocatie De Kruisberg in Doetinchem, een kijkje achter de schermen van de kledingwinkel van Stichting Kruisberg. De foto's zijn van Jan van den Brink.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de fotoreportage. De eerdere afleveringen van de Kruisberg Kronieken zijn HIER terug te zien.

De Syriërs op De Kruisberg gaan goed gekleed. Daar zit een enorme vrijwilligersorganisatie achter.

Het is druk in de kleine kledingwinkel op De Kruisberg. Mannen, vrouwen en kinderen zoeken uit wat van hun gading is. In de ruimte hangt de onmiskenbare lucht van tweedehands kleding. Alles hangt netjes gerangschikt op haakjes. Er is een vrouwen-, een mannen- en een kinderafdeling.

Volledig scherm

Er zijn rekken met schoenen. De kinderkleding zit in kratten, keurig op maat.Bij de ‘kassa’ krijgt de vluchteling nieuw ondergoed, sokken, scheerschuim en shampoo.
Het woord ‘kassa’ is misleidend. De vluchtelingen hoeven namelijk niet voor de kleding en toiletspullen te betalen. Er moet alleen op hun oranje ‘etenskaart’ worden afgetekend dat ze in de winkel zijn geweest.


In het magazijn staat een enorme kar met zakken nog niet uitgezochte kleding. Vrijwilligster Lida Kettelerij pakt steeds een zak en leegt die op een tafel. Dan zoekt ze de spullen uit. Kleding die kapot of te vies is, wordt als lompen verkocht. De rest gaat in dozen, keurig gesorteerd op soort en maat. Hoewel...
Lida: „Niet alle kleding is geschikt voor vluchtelingen. Legerkleding halen we er bijvoorbeeld uit, net als kleding met doodshoofden erop. En met blote jurkjes hoef je bij de moslimdames ook niet aan te komen.”


Bij Stichting Kruisberg werken 40 vrijwilligers.
De helft van hen is afkomstig uit de Pinkstergemeente of andere kerken in Doetinchem. De andere helft is buitenkerkelijk.
Tien vrijwilligers staan in de winkel, 30 werken er bij het inzamelen en sorteren van de kleding.
De kledingwinkel op De Kruisberg is open op maandag van 14.00 tot 16.30 uur en op woensdag van 9.00 tot 11.30 uur.


In De Gelderlander van zaterdag 25 juni, editie Achterhoek, en in de online editie, een uitgebreide reportage over de kledingwinkel op de Kruisberg.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
In gesprek bij de 'kassa'. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Vrijwilligster Nadja helpt met het uitzoeken van kleding. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Kleding in kratten, gesorteerd op maat. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Vrijwilligster Lida Kettelerij in het magazijn. © Jan van den Brink

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek