Volledig scherm

In beeld: kijkje achter de schermen bij de IND in Doetinchem

DOETINCHEM - De vestiging van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) op De Kruisberg in Doetinchem is een filiaal van de vestiging in het aanmeldcentrum in Zevenaar. Er werken in Doetinchem dagelijks veertien IND-medewerkers die gesprekken voeren met de vluchtelingen, twee allround-medewerkers, een planner, enkele kantoormedewerkers en een leidinggevende. daarbuiten werken er acht tolken voor de IND.

In deel twee van de Kruisberg Kronieken een kijkje achter de schermen van de IND. De foto's zijn van Theo Kock.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de fotoreportage.

Een lange gang met deuren. In elke deur zit een hoog smal raam. Achter elk raam is een IND-medewerker te zien, pratend met een man of vrouw met een Arabisch uiterlijk. We bevinden ons in het oude gedeelte van de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. De gebouwen zijn nu in gebruik als procesopvanglocatie (POL) voor vluchtelingen. Dit is de plek waar de vluchteling te horen krijgt of hij of zij in Nederland mag blijven. Dat wordt bepaald aan de hand van twee gesprekken met de IND. En die gesprekken vinden hier nu plaats. Een raar idee, en ook een beetje beklemmend.

Volledig scherm

We zijn binnengekomen bij een balie met twee dames in beveiligersuniform. Op de glazen deur naar buiten hangen papieren met handgeschreven Arabische teksten. Bijna alle vluchtelingen in Doetinchem komen uit Syrië.

Volledig scherm

Tegenover de balie is een wachtkamer. Daarbinnen zitten enkele tientallen mensen. Volwassenen en kinderen door elkaar. „De mensen moeten zich, op de dag dat ze aan de beurt zijn, om acht uur ’s morgens melden”, zegt Rob Deelen, locatiemanager van de IND in Doetinchem. „Dan krijgen ze te horen hoe laat ze aan de beurt zijn. Ze mogen tot die tijd iets anders doen, ze kunnen ook in de wachtkamer blijven.

Volledig scherm


De vluchteling praat tijdens zijn procedure, die acht dagen duurt, twee keer met de IND. Het eerste gesprek of eerste gehoor, is vooral informatief van aard. In het tweede gehoor wordt ingezoomd op de redenen van de vlucht. Oftewel: bent u werkelijk in gevaar, hebt u een goede reden om te vluchten?

Volledig scherm


In het kantoor is het een komen en gaan van IND-medewerkers. De planner is de persoon bij wie alle lijntjes samenkomen. „Heb je om half één een tolk voor me?”, vraagt een medewerkster. De planner gaat het regelen.

Volledig scherm

De IND begint iedere dag zestien nieuwe zaken en doet daarnaast zestien tweede gehoren. Zeven dagen per week. Een gehoor varieert in lengte van een half uur tot twee uur. Deelen: „Als iemand uit Syrië komt en hij heeft geen banden met het regime, zij we vrij snel klaar. Zo iemand krijgt meestal wel een verblijfsvergunning. Komt hij uit Mongolië, dan moet hij meer uitleggen.”

Volledig scherm


De bevoegdheid om te beslissen of bijvoorbeeld een gezin mag blijven of niet, kan ook bij een IND-medewerker zwaar op de schouders drukken. Deelen: „Het zou onzin zijn om te zeggen dat er nooit iemand een besluit mee naar huis neemt. We hebben een bedrijfsopvangteam van collega’s, waar iemand dan zijn verhaal kwijt kan. En als iemand te zeer emotioneel betrokken is bij een dossier, kan hij het ook overdragen aan een collega.”

Deze beeldreportage is geïnspireerd op een reportage in De Gelderlander, editie Achterhoek, van zaterdag 4 juni, te lezen via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Ingang van de IND in de oude gebouwen van De Kruisberg in Doetinchem. © Theo Kock

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek