‘In de professionele keuken wordt bizar veel zout gebruikt’

VideoDOETINCHEM - Vandaag begint de Nierstichting Restaurantdriedaagse. In veel restaurants wordt met minder zout gekookt. Dat hoeft niet minder lekker te zijn. Als je de juiste smaakmakers en technieken maar kent. 

Volledig scherm
Chef-kok Bjorn Massop van restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem proeft samen met een gaste van een reebiefstuk, op smaak gemaakt met knoflook en geoxideerde champignon. Foto's Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Op het werkblad van Bjorn Massop, chef-kok van restaurant Villa Ruimzicht, staat een literfles sojasaus van een bekend Japans merk. Ervoor staat een kom met 169 gram zout. ,,Zo veel zout zit er in deze fles’’, zegt Massop (31). Er naast een emmer ketchup, met er voor een enorme bak suiker. Zelfde verhaal.

Massop wil er maar mee aantonen hoe veel suiker en zout de voedingsindustrie toevoegt aan de producten die ze maakt. De Nierstichting vraagt deze week aandacht voor het zout in onze maaltijden. Tijdens de Nierstichting Restaurantdriedaagse, die vandaag begint, worden restaurants uitgedaagd met weinig of geen zout te koken. Want eten met veel zout kan leiden tot onder meer nierproblemen en een hoge bloeddruk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek