Volledig scherm
Hoogwater in de Bocholter Aa. © Gamestar Fynn/ YouTube

Inzet Achterhoekse brandweer tegen wateroverlast Bocholter Aa succesvol

BOCHOLT - De inzet van de Achterhoekse brandweerkorpsen om de wateroverlast rondom de Bocholter Aa tegen te gaan lijkt succesvol. Het waterpeil is inmiddels 15 centimeter lager dan gisteren.

Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

4.000 liter
Normaal gesproken vangt een pompgemaal het water van de Bocholter Aa op, maar dat gemaal ging gisteren stuk. Hierdoor steeg de hoeveelheid water in het achterland. Om overstromingen te voorkomen, zijn brandweerkorpsen uit Doetinchem en Eibergen sinds gisteren bij Isselburg bezig om het water weg te pompen. Dat doen zij met twee WTS 100-voertuigen, die per minuut 4.000 liter water kunnen wegpompen. ,,De boerderijen zagen het water gisteren steeds dichterbij komen. We zien dat de inzet veel effect heeft", aldus een woordvoerder van de VNOG.

Neerslag
De brandweerkorpsen hebben ook hulp gekregen van de brandweer uit Dinxperlo. Hoe lang de brandweer nog bezig is met het pompen, is niet bekend. ,,Dat is afhankelijk van onder meer de hoeveelheid neerslag en hoe snel het gemaal gemaakt kan worden. De verwachting is dat de brandweer nog geruime tijd bezig is", aldus de woordvoerder.

Wateroverlast
De Duitse grensregio heeft te kampen met veel wateroverlast. De rivieren Issel en Bocholter Aa, die beide aantakken op Nederlandse stromen, zitten vol met water.

Inzet #Bocholt met WTS 1000 (2 x) heeft effect, waterpeil ruim 15 cm gezakt. Ploegen nog druk bezig, gaat nog geruime tijd duren.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek