Volledig scherm
In de Bethelkerk in Den Haag is al weken een doorlopende kerkdienst, om te voorkomen dat uitgeprocedeerde kinderen worden uitgezet. © ANP

Kinderpardon: Armeense gezinnen in de Achterhoek krijgen weer hoop

DOETINCHEM/ NIJMEGEN - Drie Armeense gezinnen in de Achterhoek kunnen dankzij een verruimd kinderpardon misschien blijven. Voor de Irakese Karar uit Nijmegen helpt het waarschijnlijk níet.

,,Grote vreugde’’, zo omschrijft Henk Dijk, voorzitter van de diaconie van de Protestantse Gemeente in Doetinchem, zijn gevoel toen hij dit weekeinde las dat CDA en D66 de regels rond het kinderpardon willen versoepelen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat drie Armeense gezinnen in de Achterhoek die met uitzetting worden bedreigd, kunnen blijven. ,,We zijn hoopvol gestemd, want voor de kinderen is de huidige situatie vreselijk. Elke dag leven ze met de onzekerheid of ze wel kunnen blijven.’’

In de Achterhoek gaat het om een gezin in Doetinchem, een gezin in de gemeente Bronckhorst en een gezin in de gemeente Aalten. De protestantse kerken betalen het levensonderhoud van deze gezinnen.

,,Dat kunnen we desnoods nog jaren volhouden”, zegt Dijk. ,,We hebben een fondswerving opgezet en mensen geven ruimhartig.”

Maar de onzekerheid is voor de gezinnen vreselijk. ,,Die hebben nu weer hoop.”

Probleem

Dijk voorziet wel een probleem met het ruimere kinderpardon, waardoor kinderen die al lang in procedure zitten met hun gezin definitief in Nederland mogen blijven. ,,Want wat doe je met de groep die daar net buiten valt?’’

Quote

Gezien het slechte toekomst­beeld in Irak vind ik zeker dat hij in aanmerking moet komen voor een kinderpar­don.

Max Franekevijle, Meester van Karar (12)

De Irakese Karar (12) is waarschijnlijk zo’n kind. Leerlingen van basisschool de Muze in Nijmegen voerden vlak voor kerst nog actie om de jongen te laten blijven. ,,Gezien het slechte toekomstbeeld in zijn thuisland Irak vind ik zeker dat hij in aanmerking moet kunnen komen voor een kinderpardon’’, stelt meester Max Frankevijle, die de demonstratie samen met een leerling opzette. ,,Maar ik denk dat hij hier niet voor in aanmerking komt, gezien zijn relatief korte periode – vier jaar – dat hij in Nederland woont.”

De actie was er ook op gericht om te zorgen dat de jongen tijdens de asielprocedure niet steeds moet verhuizen: hij heeft al op zes verschillende opvanglocaties gewoond. Maar de actie heeft niet geholpen. ,,Ik heb vernomen dat hij binnenkort naar Katwijk verhuist.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek