Volledig scherm
De 380 kV-hoogspanningsleiding Doetinchem-Wesel op het punt waar deze de grens met Duitsland passeert. Maart 2018. Op de voorgrond de top van de eerste (enkele) Duitse mast, op de achtergrond de (dubbele) Nederlandse masten. De Nederlandse masten zijn dubbel omdat zij ook de 150 kV-verbinding voor de Achterhoek dragen. © TenneT/Chris Pennarts Blokland

Klimwand en fietstochten bij opening stroomsnelweg Doetinchem-Wesel

ULFT - Na jaren van plannen en bouwen gaat-ie nu echt werken: de nieuwe 380 kilovolt stroomsnelweg tussen Doetinchem en het Duitse Wesel. Het wordt op zaterdag 22 september gevierd met een 'familie-evenement' met tal van activiteiten.

Volledig scherm
Bouw van de masten bij Ulft, begin 2017. © Tennet/Chris Pennarts Blokland

Er kunnen die dag onder meer drie fietstochten langs de nieuwe hoogspanningsleiding gereden worden. Alle drie voeren die langs de DRU in Ulft, de Korenmolen in Voorst en de plek bij Dinxperlo waar de lijn de grens over gaat. Op het DRU-industriepark is een TenneT-informatiepunt. Daar kunnen bezoekers meebouwen aan het kunstwerk Nieuwe Energie. De Korenmolen bij restaurant Van Hal in Voorst draait die zaterdag. Bij het grenspunt staat een grote tent met klimwand, springkussen en andere spellen. Vanaf de DRU en de Korenmolen rijden er busjes naar het grenspunt. 

Vier verbindingen

Volledig scherm
Omdat we steeds meer groene energie gebruiken, is er behoefte aan robuuste stroomverbindingen tussen landen. Foto Duromac © Duromac

De nieuwe lijn vervoert stroom met een spanning van 380.000 volt, de hoogste spanning die we in Nederland kennen. De leiding loopt van het verdeelstation in Langerak bij Doetinchem via Ulft en Breedenbroek naar de Duitse grens. Van daar gaat het verder naar Wesel. De lijn, die zeer zichtbaar is in de Achterhoek, koppelt het Nederlandse net aan het Duitse. Er zijn nu vier van zulke verbindingen tussen Nederland en Duitsland. 

Omdat we meer zonne- en windenergie produceren en gebruiken, is het belangrijk dat er zulke koppelingen zijn. Energie die afhankelijk is van het weer, fluctueert namelijk sterk. Als het hard waait op de Noord-Duitse laagvlakte en windstil is in Nederland, kan er via deze stroomsnelwegen elektriciteit van Duitsland naar Nederland worden vervoerd. En andersom, als dat nodig is.

De lijn bestaat in Nederland uit twee delen. Een deel van de draden vervoert stroom met een spanning van 150 kilovolt. Dat deel takt tussen Silvolde en Breedenbroek af naar het oosten en is al ruim een jaar in gebruik. Het is stroom voor lokaal gebruik in de Achterhoek. De overige draden vervoeren de 380kV-stroom tussen Nederland en Duitsland. Dat deel wordt op 22 september in gebruik genomen. De hele lijn, dus ook het 380 kV-gedeelte, is aan Nederlandse zijde overigens al geruime tijd klaar. Het wachten was op het moment dat ook de Duitse masten gereed zouden zijn. Dat is nu het geval.

Volledig scherm
De kabels worden in de masten getrokken. Begin 2017. © Tennet/Chris Pennarts Blokland
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek