Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom. © ANP

Korpschef Akerboom noemt geweld tegen politie in Doetinchem onacceptabel en pleit voor maatregelen

Korpschef Erik Akerboom noemt het geweld tegen politieagenten in Doetinchem in de nacht van zaterdag op zondag buitensporig en onacceptabel. Hij doet die uitspraak op Twitter. Volgens hem zijn lokale en nationale maatregelen noodzakelijk.

‘Weer een weekend met buitensporig en onacceptabel uitgaansgeweld tegen collega’s. Onder meer in Roosendaal en Doetinchem ging het mis tegen collega’s die ‘gewoon’ hun werk doen', schrijft hij onder meer.

In de nacht van zaterdag op zondag tegen 3.00 uur begon een groep van tien mensen te vechten in Club 22-24 in de Grutstraat in Doetinchem. Nadat de groep na tussenkomst van de politie op straat was gezet, liep het daar helemaal uit de hand

De groep keerde zich tegen de politie en het aantal vechtersbazen groeide snel tot aan tot ongeveer 50 man.  De politie moest vanwege de tegen hen gebruikte agressie een linie vormen om zichzelf te beschermen. ,,En dat zegt veel, want dat gebeurt niet vaak’’, aldus een politiewoordvoerder. Een agente raakte lichtgewond.

Strengere straffen

Op welke lokale en nationale maatregelen Akerboom doelt wordt uit zijn tweet niet duidelijk, maar Akerboom liet al eerder weten voor strengere straffen te zijn als het gaat om geweld tegen hulpverleners.

Begin september reageerde Akerboom op een soortgelijke manier toen er in Rotterdam, Utrecht en Hilversum geweld tegen politieagenten werd gebruikt. Toen zei hij op de website van de politie: ‘Ik wacht met belangstelling op het wetsvoorstel om de mogelijkheid van een taakstraf af te schaffen bij geweld tegen hulpverleners. Kennelijk gaat er te weinig afschrikwekkende werking uit van de huidige wetgeving. Dit is zelfs een reden dat sommige agenten geweld niet meer melden.’

Inmiddels is het voor agenten wel makkelijker geworden om geweld te melden via de mobiele telefoon.

Bekogeld met vuurwerk

In Doetinchem werden uiteindelijk vier mensen gearresteerd. Akerboom noemt naast de stad in de Achterhoek ook Roosendaal, waar politieagenten rond dezelfde tijd als in Doetinchem werden bekogeld met vuurwerk, glazen en flessen op de Markt. Dat gebeurde tijdens opstootjes nadat enkele mensen vanwege wangedrag uit een café waren gezet. Dat wangedrag zette zich buiten voort en trok ook publiek dat zich er mee ging bemoeien en zich tegen de politie keerde.

In Roosendaal werden een meisje van 16 en vier mannen van 18, 20, 26 en 27 jaar oud aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek