Volledig scherm
Werk aan de 380 kV-leiding tussen Doetinchem en Wesel. © Chris Pennarts Blokland/ Tennet

Wehlse varkenshouder: TenneT moet zich aan de regels houden

WEHL - Op 15 augustus 2016 kwamen er bij een brand bij een pluimveehouder in het Drentse Orvelte 15.000 kippen om het leven. Het bedrijf ligt onder een hoogspanningsleiding. Door het vuur knapten er enkele draden, die op de stallen vielen. Er stond toen nog stroom op. Dit bemoeilijkte het blussen aanzienlijk. 

Op 16 februari van dit jaar brak er brand uit bij een autosloper in Groningen. Ook hier had de brandweer moeite met blussen vanwege een hoogspanningsleiding. 
Varkenshouders Frank Steenbreker (40) en zijn vader Bennie (68) zijn bang dat eenzelfde scenario zich in hun stallen zal afspelen, mocht er ooit brand uitbreken. Netbeheerder TenneT wil namelijk een hoogspanningsleiding boven hun varkensstal in gebruik nemen.

Compensatie

De kwestie loopt al enkele jaren. Eerst was er gesteggel over het bedrag dat de familie Steenbreker zou krijgen als compensatie voor de waardevermindering van het bedrijf door de komst van de hoogspanningsleiding. Dat leidde tot een gang naar de Raad van State. Midden in dat proces kwamen beide partijen toch tot overeenstemming. 

Second opinion

Frank Steenbreker: ,,Toen kwamen we te praten over de technische gevolgen voor het bedrijf. TenneT zegt dat de draden niet te laag boven de stallen hangen. Wij stellen dat dat wél zo is. Daarom hebben we TNO om een second opinion gevraagd. TNO zegt ook dat de afstand tot de stallen te klein is.’’ TNO bevestigt desgevraagd in een mail aan deze krant dat de onderste draad inderdaad te laag hangt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
De kabels voor de 380kV-leiding staan klaar op een kabelrol. © Chris Pennarts Blokland/ Tennet

Analyse

,,Als de normen overschreden worden, moet er een 'nadere veiligheids- en risico-analyse' worden opgesteld’’, zegt Fred van Dijk, juridisch adviseur van de familie Steenbreker. ,,Daarin wordt gekeken hoe groot het bedrijf is en hoe brandveilig, en welke maatregelen moeten genomen worden. Daarover zijn we nu in overleg met TenneT en TNO. Op 21 juni hebben we weer een afspraak.’’

'Machtige en arrogante organisatie'

En toen kwam ineens die brief van TenneT, op 9 mei. Inhoud: we beginnen op 15 juni met het testen van de 150 kV-verbinding, en eind juni gaat de stroom er definitief op. Van Dijk: ,,Dat kan natuurlijk niet. Daarom hebben wij een kort geding aangespannen, dat dinsdag in Zutphen dient.’’

Volgens Bennie Steenbreker is de houding na het bericht van het kort geding radicaal omgeslagen. ,,We waren best goed in overleg, maar nu gedragen ze zich als een machtige en arrogante organisatie. Dat verwachten wij niet van een semi-overheidsorganisatie. Daarvan verwachten wij dat ze zich aan de regels houden.’’

  1. Stadse Fratsen: Radio
    Column

    Stadse Fratsen: Radio

    Ergens hoop ik dat ze het aan de bar van café Herfkens in Baak, het dorp waar ik opgroeide, wel eens over mij hebben. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: 'Nooit gedacht dat dat bleue jongetje nog eens stukjes zou schrijven voor de krant.'' Dinsdag loop ik rond kwart voor vier in de middag café Herfkens binnen en constateer dat de kozijnen een likje verf kunnen gebruiken. Eerder die dag ben ik gebeld door iemand van Radio1 of ik in de uitzending wat wil vertellen over bevolkingskrimp in de Achterhoek. Dat zou dan wel ergens ter plekke moeten, maar waar? Baak, zei ik. Zo komt het dat ik even na vier uur midden in Baak, met op de achtergrond de kolossale kathedraal, live op de radio vertel over mijn dorp. Hier voetbalde ik, ging ik naar school en naar de kerk. Ik leg uit dat ik in een klas zat met 23 leerlingen. En dat veertig jaar later in 2011 maar vier kinderen in Baak zijn geboren: drie meisjes en één jongen. Reden voor de voetbalclub - de trots van het dorp - subiet te fuseren met Steenderen, in mijn tijd de aartsrivaal. In de gelagkamer leunt de radioploeg tegen het biljart. Aan de bar zitten vijf of zes gepensioneerde mannen, op gepaste afstand van elkaar. Eén ervan herken ik. Herman, een van de beste klaverjassers die ik ooit heb gekend en de voormalige aanvoerder van ons eerste. Hij voetbalde altijd met een bandage om zijn knie. Herman herkent mij. Ik schud hem de hand en loop dan naar de radioploeg. Uit wat de redacteur van het Hilversumse gezelschap zegt, begrijp ik dat ze al een kort onderhoud met Herman hebben gehad. Ik hoor dat ik daarbij even ter sprake ben gekomen. Een goede voetballer, had Herman gezegd.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek