Volledig scherm
PREMIUM
Henk van der Esch. Archieffoto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

‘Krimp in Achterhoek omdat er te weinig vruchtbare vrouwen zijn’

DOETINCHEM - Er zijn in de Achterhoek 39,2 procent minder kinderen geboren dan 15 jaar geleden. Waarom zijn er hier minder baby’s dan elders in het land? 

Het is niet zo dat de Achterhoekse vrouw minder kinderen krijgt dan andere Nederlandse vrouwen. Wel dat er in de Achterhoek naar verhouding minder vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn dan elders in het land.

Dat verklaart dat gemeten over de afgelopen vijftien jaar nergens in Nederland het aantal geboortes sterker is gedaald dan in de Achterhoek.

Bovenstaande analyse komt van Henk van der Esch, bestuursvoorzitter van Achterhoek VO, een groep van veertien middelbare scholen. Van der Esch – van huis uit wiskundige – liet het onderzoek uitvoeren naar de krimp in de Achterhoek waaruit blijkt dat er op 1 januari 2019 39,2 procent minder 0-jarigen in de acht Achterhoekse gemeenten waren dan op 1 januari 2004.

Een percentage dat de Achterhoek weer eens met de neus op de feiten drukt: de krimp is niet te negeren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek